Coordonatorul Centrului de Transfuzii Sanguine Reşita, Rodica Neaga a declarat că numărul donatorilor de sânge a scăzut în Caraş-Severin faţă de anul trecut.
'Ca o comparaţie, anul trecut, în luna mai, am avut 550 de donatori, iar în acest an, în aceeaşi lună, am avut 470 de donatori.
O scădere, chiar dacă nu spectaculoasă, care se simte. Trebuie ca populaţia să conştientizeze că este nevoie să doneze sânge. Sângele este un medicament, este nevoie în spital de el, pentru oamenii bolnavi', a afirmat sâmbătă medicul Rodica Neaga, de Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge.
Potrivit acestuia, oamenii trebuie să ştie că donarea de sânge este benefică pentru organism. Este bine în primul rând pentru donator, pentru a-i reîmprospăta sângele şi a-l feri în acest fel şi de accidente vasculare. Totodată, prin donare se reglează şi circulaţia sângelui. În al doilea rând, sângele poate salva alte vieţi.
De Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, mai mulţi donatori din Caraş-Severin s-au adunat la Lacul Buhui, pentru a marca importanţa acestui eveniment.
'Acţiunea organizată la acest sfârşit de săptămână este tot una umanitară, la care participă donatori din toate sectoarele, oameni care ne-au fost alături de-a lungul timpului şi care ne vor fi alături şi de acum încolo, pentru că ei ştiu că a dona sânge înseamnă a dărui o şansă la viaţă. Prin urmare, atâta timp cât oamenii au nevoie de sânge, cât Centrul de Transfuzii Sanguine va cere ajutor, îi voi sprijini ca şi până acum', a subliniat Lili Gherle, iniţiatoarea campaniei 'Donează un strop de sânge pentru un copil', derulată din 2012.
Printre cei care au sărbătorit Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge - 14 iunie - s-a aflat şi Dorin Morariu, care donează sânge de 37 de ani.
'La data de 4 martie 1977, când a avut loc cel mai mare cutremur din România, am fost unul dintre zecile de mii de oameni care au avut curajul să dea puţin sânge pentru semenii lui aflaţi în suferinţă. Iar de atunci am donat în permanenţă, în mod constant. Toţi oamenii ar trebui să doneze sânge, pentru că, ajutând oamenii de lângă noi, ne ajutăm pe noi', a spus Dorin Morariu.
Lili Gherle a acordat diplome de recunoaştere a implicării în salvarea de vieţi mai multor donatori din Caraş-Severin, de Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Manifestarea a fost susţinută şi de Organizaţia de Femei a PSD Caraş-Severin.
'Judeţul nostru are în permanenţă nevoie de sânge iar noi, ca organizaţie bine structurată, ne-am implicat încă de la început şi ne-am alăturat colegei noastre Lili Gherle şi am mers în toate localităţile judeţului, impulsionând donarea de sânge. Vom continua aceste campanii. Şi chiar dacă sănătatea nu ne permite unora, ne putem implica prin atragerea oamenilor care pot să o facă', a declarat Tudoriţa Nicula, preşedinta Organizaţiei de Femei a PSD Caraş-Severin.
Sursa: AGERPRES