Şeful clinicii de neurologie pediatrică a Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia", Dana Craiu a declarat că aproximativ 200.000 de români (1%) au epilepsie, dintre care 70.000 sunt copii.
"În România există un registru naţional pentru epilepsie de scurt timp. Aproximativ 1% din populaţia România prezintă diferite forme de epilepsie, ceea ce ar însemna 180.000 - 200.000 de persoane, dintre acestea 70.000 fiind copii", a spus Craiu.
Ea a atenţionat că epilepsia ar trebui tratată numai de epileptologi, iar această ocupaţie ar trebui înregistrată.
La rândul său, medicul neurolog Ioana Mândruţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a afirmat că în prezent există trei molecule care tratează această afecţiune, doar una singură fiind compensată.
"O serie de pacienţi au urmat tratamente cu o gamă largă de medicamente şi au nevoie de tratamente noi cu aceste molecule sau de terapie chirurgicală şi neurostimulare. Există un program naţional în acest sens, dar sunt liste de aşteptare. Acest program este în unele momente nefinanţat sau finanţat cu sume mici. Există metode noi de diagnosticare, cum ar fi video-electroencefalograma, dar şi o serie de teste genetice", a susţinut medicul neurolog.
Potrivit Ioanei Mândruţă, tratamentul cu una dintre noile molecule costă lunar între 500 şi 800 de lei.
Referindu-se la Cursul Est-European de Epileptologie, finanţat de Liga Internaţională Împotriva Epilepsiei, Mândruţă a menţionat că acesta va reuni 80 de specialişti, jumătate fiind din străinătate.
Primul Curs Est-European de Epileptologie se va desfăşura la Cheile Grădiştei, în perioada 11-13 iunie.
Cursul este organizat local de Societatea Română de Neurologie Pediatrică, Societatea de Neurologie din România, Fundaţia Româna de Neurologie Pediatrică, cu implicarea Rotary şi Rotaract OCTO Bucureşti.
Evenimentul va reuni experţi mondiali care vor prezenta bazele epileptologiei moderne pe marginea experienţei lor medicilor din Estul Europei care doresc să se formeze în acest domeniu.
Sursa: AGERPRES