Primarul comunei teleormănene, Ionel Cătălin Geară, a declarat că problema apei toxice de la Islaz va fi remediată, lucrările de alimentare cu apă la nivelul localităţii fiind în plină desfăşurare.
"La acest moment suntem spre finalizarea lucrării de alimentare cu apă în sensul că au fost alocate sumele pentru finalizarea proiectului, mai precis un milion de euro. Cetăţenii se vor racorda ulterior la sistemul centralizat de apă.
Momentan se lucrează la forarea puţurilor de mare adâncime şi sperăm să găsim o apă bună. La acest moment populaţia cumpără foarte multă apă. În urmă cu şase ani am observat foarte multe cazuri de boli de rinichi şi mulţi cetăţeni care făceau dializă", a afirmat Ionel Geară.
Din anul 2007 şi până în prezent mii de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei. Direcţia de Sănătate publică Teleorman a efectuat analize care nu au făcut altceva decât să confirme că sursa vieţii este fatală pentru om. Apa conţinea cloruri, nitraţi şi bacterii cu mult peste concentraţia admisă.
Potrivit primarului Ionel Cătălin Geară, s-a ajuns în acest stadiu din cauza substanţelor chimice şi a îngrăşămintelor infiltrate în pânza freatică.
Pentru a nu agrava starea de sănătate a celor aproximativ 5.000 de islăzeni, autorităţile locale au căutat soluţii. În primă fază, autorităţile provinciei olandeze Overijssel, în colaborare cu Consiliul Judeţean Teleorman, a donat comunei Islaz o staţie de purificare a apei care nu a mai făcut ulterior faţă cerinţelor. În prezent, singura variantă pentru remedierea problemei a rămas alimentarea cu apă.
Din datele centralizate de medicii din comună rezultă că în urmă cu şapte ani 4.000 de oameni au semnalat probleme renale sau digestive din cauza apei.
Sursa: AGERPRES