Ministerul Sănătăţii se gândeşte la aplicarea de sancţiuni începând cu 2015 pentru cei care nu se prezintă la controalele medicale periodice prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază, a declarat secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Alin Iulian Ţucmeanu.
"Ne gândim la o serie de măsuri, sancţiuni pentru pacienţii care nu se prezintă la controale periodice. Doar ne gândim ca aceştia să plătească în plus pentru anumite servicii medicale. medicina de prevenţie este extrem de importantă.
O boală descoperită la momentul iniţial conferă şanse mult mai mari pentru o refacere totală a pacientului, dar implică şi costuri mult mai mici pentru stat", a spus secretarul de stat, care a precizat că ministerul "doar se gândeşte" la aplicarea unor astfel de sancţiuni.
El a amintit că pachetul de servicii medicale de bază prevede şi realizarea de riscograme după consultaţii care în opinia sa vor reduce incidenţa unor boli.
"Sistemul de sănătate nu îşi mai permite să ignore rolul medicului de familie. Sunteţi vârful de lance. Aveţi rolul cel mai important mai ales prin activitatea de profilaxie. medicul de familie reprezintă un pilon de bază al societăţii. Sistemul este unul perfectibil şi printr-un dialog permanent putem să îl îmbunătăţim. Riscograma este evaluarea pacientului în vederea depistării unor posibile afecţiuni pe care acesta ar putea să le aibă", a precizat Ţucmeanu.
Potrivit acestuia, noul pachet de servicii medicale de bază va reduce birocraţia.
Preşedinta Societăţii Naţionale de medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, a afirmat că nu s-a discutat cu medicii de familie subiectul riscogramei.
"Sunt multe lucruri de văzut, de discutat, de limpezit în ceea ce priveşte riscograma. Prevenţia este un aspect important al activităţii noastre, dar frecvenţa bolii nu depinde numai de medici, ci şi de alţi factori, cum ar fi cei sociali. Lucrurile trebuie precizate mai bine în riscogramă. Riscograma depinde de ceea ce doresc CNAS şi ministerul Sănătăţii să plătească. Lucruri prevăzute în pachetul de bază cer timp pentru a-şi produce efectele", a spus medicul de familie.
La rândul său, vicepreşedinta SNMF Sandra Alexiu a explicat că în funcţie de riscurile avute există anumite analize care se prescriu pacientului.
Prezent la conferinţă, vicepreşedintele colegiului medicilor din România, Constantin Cârstea, a arătat că riscograma este o încadrare într-o suspiciune de boală şi a subliniat că medicul trebuie motivat şi responsabilizat.
"Este nevoie de o informare susţinută a medicilor şi pacienţilor despre pachetul de bază. Propun o perioadă de şase luni în care să nu se aplice sancţiuni medicilor de familie", a spus vicepreşedintele CMR.
Sursa: AGERPRES