Bolile profesionale sunt prea puţin diagnosticate şi subevaluate ca număr în România, a declarat profesorul universitar doctor Eugenia Naghi, preşedintele Societăţii Naţionale de medicina Muncii (SRMM).
'În România, statistica arată că, în ultimii 20 de ani, incidenţa acestor boli, adică numărul de cazuri noi de boli profesionale, tinde să fie în jur de 2.000, cu oscilaţie până la 1.000 pe an.
Ar părea multe pentru cei care nu ştiu despre această situaţie, ele sunt puţin diagnosticate, sunt subevaluate ca număr, ele sunt mult mai multe, mai ales cele legate de aparatul musculo-scheletic, sunt mai multe cele legate de aparatul respirator, şi aici mă refer la multe cazuri de astm bronşic, care nu este diagnosticat ca o boală cu caracter profesional, rămâne doar un simplu astm bronşic, dar, de fapt, este cauzat de condiţiile şi noxele de la locul de muncă. Sunt mult mai multe cancere profesionale, mult mai multe decât cele pe care le arată statistica, 1-2, maximum 3 cazuri pe an, dar şi acestea sunt subevaluate. Multe cazuri de cancer rămân boli obişnuite în statistică şi nu boli profesionale', a arătat Eugenia Naghi.
Preşedintele SNMM a precizat presei că explicaţia acestei subevaluări numerice a bolilor profesionale este absenţa unui registru al cancerelor profesionale, absenţa unei pregătiri în acest domeniu a rezidenţilor de alte specialităţi, care să fie sensibilizaţi în legătură cu posibilitatea ca multe cazuri să fie cauzate de noxele de la locul de muncă.
'Acest lucru face ca măsurile care s-ar putea lua în legătură cu modificarea în bine a acestor condiţii de muncă să nu fie luate, pentru că nu se consideră că acel cancer este cauzat de un factor, un agent fizic sau chimic de la locul de muncă (...) O foarte importantă problemă este plecarea colegilor noştri, specialişti în medicina muncii, pentru a-şi găsi un loc de muncă în Europa. Este un lucru bun dintr-un anumit punct de vedere. Sunt recunoscuţi, competenţi, pot să-şi desfăşoare activitatea acolo, dar noi pierdem oameni valoroşi în condiţiile în care în ţară avem un deficit de medici de medicina muncii. Deci avem un număr mic de specialişti care să se ocupe de supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor, pentru că asta este principala atribuţie a celor care aleg această specialitate', a susţinut dr. Naghi.
Preşedintele SNMM a mai arătat că un medic de medicina muncii se ocupă nu numai de bolile profesionale, de prevenirea şi de tratamentul acestora, ci de toate bolile pe care un lucrător le poate avea şi care pot influenţa capacitatea de muncă şi, indirect, productivitatea muncii.
'Sigur că toate condiţiile de la locul de muncă pot să influenţeze, la rândul lor, pe cel care lucrează, care suferă de anumite boli şi le pot agrava. Deci medicul de medicina muncii se află într-un complex de probleme, unele legate într-adevăr de prevenirea bolilor profesionale, de urmărirea şi tratarea acestora, dar şi de celelalte boli pe care un lucrător le poate avea', a mai spus prof. univ. dr. Eugenia Naghi.
Sursa: AGERPRES