Coordonatorul naţional de transplant Victor Zota a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că protocolul pe care îl are România pentru declararea morţii cerebrale este cel mai complicat, cel mai complex şi cel mai sigur protocol din lume.
"Protocolul pe care îl are România pentru declararea morţii cerebrale este cel mai complicat, cel mai complex şi cel mai sigur protocol din lume.
În acelaşi timp presupune şi efectuarea unor investigaţii paraclinice care nu sunt chiar foarte uşor de făcut în toate spitalele din ţară. Având în vedere că noi la ora actuală avem peste 40 de spitale implicate în declararea morţii cerebrale şi în prelevare dorim să modificăm (n.r. protocolul), o modificare destul de mică dar extrem de importantă să găsim alternative pentru electroencefalograma care se efectuează la ora actuală în mare parte din spitale", a spus Zota.
La rândul său profesor doctor Dan Tulbure a spus că nu se pune problema de a modifica sau de a schimba protocolul ci de a-l "adapta", lucru care ar duce la un număr mai mare de donatori.
"Protocolul diagnostic al morţii cerebrale este cât se poate de bine stabilit în toată lumea. Evident că pentru a pune diagnosticul respectiv esenţială este definirea cauzei care a produs leziunile ireversibile de la nivelul creierului. De obicei este validat imagistic cu pacientul în stare critică după un accident sau un accident vascular. Din punct de vedere tehnic diagnosticul în Terapie Intensivă este unul care se pune în principal pe observaţia clinică care este probată pas cu pas de nişte investigaţii care sunt absolut uzuale în terapia intensivă. Singurul lucru care i-a încurcat şi pe alţii şi care ne încurcă şi pe noi este obligativitatea din protocol a efectuării electroencefalogramei. La electroencefalogramă s-a renunţat de ani de zile în Anglia şi alte două-trei ţări europene. Modificarea la care ne referim este să definim o categorie specială de pacienţi care să aibă obligativitatea de a efectua electroencefalograma. La pacienţii la care cauza care a determinat moartea cerebrală nu este foarte clar definită evident că va trebui să existe şi un argument suplimentar pentru validarea diagnosticului prin linie iso-electrică. Nu este vorba de schimbarea protocolului ci este vorba de adaptarea lui în scopul de a creşte numărul de donatori", a explicat profesorul doctor.
Sursa: AGERPRES