Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) solicită ministerului Sănătăţii şi Ordinului Asistenţilor medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali din România (OAMGMAMR) să ia în considerare şi dezvoltarea profesiei de moaşă, cu un statut juridic, norme, standarde şi posibilităţi de activare conforme cu cele europene.
Potrivit unui comunicat de presă al AMI remis miercuri AGERPRES, în România, creşterea prezenţei şi importanţei moaşelor în sistemul sanitar este o soluţie sustenabilă financiar şi eficientă pentru îmbunătăţirea sănătăţii mamelor şi copiilor lor, în special în zonele rurale.
"Modelul olandez este recunoscut pe plan european drept cel mai bine structurat pentru funcţionarea profesiei de moaşă în beneficiul femeilor. Este un sistem pro-moaşe centrat pe îngrijirea mamă-copil, susţinut de guvern şi care se evidenţiază şi printr-o colaborare ideală între toţi practicienii angajaţi în slujba sănătăţii materno-infantile şi neonatale. În această ţară, rata cezarienelor (unul dintre criteriile importante de evaluare a calităţii îngrijirii materne) este de 17%. În România, această rată era de 36,7% în 2010 iar în 2012 a crescut la 41,2%. Conform statisticilor europene (European Perinatal health Report 2010), România ocupă locuri ruşinoase în ceea ce priveşte sănătatea materno-infantilă: locul 1 - rata mortalităţii infantile (primul an de viaţă) de 9,8 la mie, locul 1 - rata mortalităţii neonatale cu un procent de 5,5 la mie, locul 1 - rata vârstei fragede (<20 ani) a mamei la naştere de 10,6%, locul 2 - rata mortalităţii materne cu un procent de 21 la 100.000, locul 3 - în topul practicării cezarienei ca modalitate de naştere cu un procent de 36,9% din totalul naşterilor, locul 3 - rata epiziotomiilor 68,2% din totalul naşterilor vaginale", se arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, numărul de consultaţii prenatale efectuate de către un profesionist în timpul sarcinii şi începerea lor în primul trimestru de sarcină se corelează puternic cu eficacitatea de a influenţa pozitiv evoluţia normală a gravidităţii, inclusiv reducerea procentului de copii născuţi prematur.
"Deşi statul român garantează accesul gratuit al tuturor femeilor însărcinate (indiferent de statutul lor de asigurat/neasigurat CAS) la serviciile de asistenţă medicală, în special în zonele rurale, multe dintre acestea nu au posibilitatea fizică şi/sau materială de a se deplasa pe distanţe mari pentru a se putea prezenta la consultaţii. Acest lucru are un impact grav asupra probabilităţii de determinare a riscurilor asociate sarcinii, riscuri care, depistate la timp, pot reduce morbiditatea şi suferinţa mamei şi copilului. Nu în ultimul rând, măsurile de prevenţie instituite la timpul potrivit pot înlătura multe dintre costurile de spitalizare foarte mari asociate patologiei obstetricale şi prematurităţii", mai susţine AMI.
Asociaţia are ca scop conştientizarea şi promovarea profesiei de moaşă în România şi implicit promovarea sănătăţii femeilor, nou-născuţilor, familiei lor şi a întregii comunităţi.
În acest sens, alinierea la sărbătorirea Zilei Internaţionale a Moaşei este un prilej deosebit de a marca existenţa în România a aproximativ 700 de moaşe licenţiate ce aşteaptă să fie activate şi integrate în echipa de îngrijire materno-fetală şi neonatală.
Celebrarea "Zilei Internaţionale a Moaşei" va avea loc sâmbătă, în amfiteatrul "Prof. Brătilă" al spitalului clinic "Prof. Dr. Th. Burghele" din Bucureşti.
Sursa: AGERPRES