The Independent relatează că deşi circumcizia este procedura chirurgicală cel mai frecvent efectuată din lume, aceasta continuă să împartă în două lumea medicală la nivel mondial.
Susţinătorii circumciziei susţin că aceasta aduce avantaje medicale semnificative care depăşesc orice riscuri.
Astfel, doar în ultima lună, două studii au lăudat beneficiile sale pentru sănătate, iar un specialist a susţinut că aceasta oferă o protecţie (împotriva infecţiilor tractului urinar şi a bolilor cu transmitere sexuală) comparabilă cu cea oferită de vaccinarea copiilor. În plus, potrivit acestuia, a interzice efectuarea sa în cazul nou-născuţilor şi tinerilor ar trebui să fie considerat ne-etic.
Cu toate acestea, în luna octombrie a anului trecut, Consiliul Europei a adoptat o rezoluţie care condamnă practica drept o "încălcare a integrităţii fizice a copiilor " şi a cerut o dezbatere publică, cu scopul de a o interzice "înainte ca un copil să fie suficient de mare pentru a fi consultat". În plus, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda şi Islanda şi-au unit forţele pentru a cere o interdicţie, după o decizie luată anul trecut de un tribunal regional din Köln, care a decis că practica presupune vătămarea corporală şi a interzis-o în cazul copiilor şi tinerilor care nu au ajuns la vârsta în care să îşi dea consimţământul.
Problema este atât de sensibilă, notează The Independent, încât a analiza dovezile, a le pune în balanţă şi a decide ce este cel mai bine pentru copii, aşa cum ar trebui să facă doctorii, este aproape imposibil.
Recunoscând acest fapt, cele mai multe organizaţii medicale au preferat să stea zeci de ani departe de problemă, menţionând doar că o intervenţie chirurgicală este foarte rar necesară din punct de vedere medical, cu excepţia cazurilor extrem de rare în care prepuţul nu se va retrage. Mai mult, medicii au preferat să lase părinţii şi publicul să decidă dacă procedura este etică atunci când este efectuată din motive ne-medicale, religioase sau de altă natură. Cu toate acestea, în 2008, un articol din cunoscuta revistă New England Journal of medicine a pus capăt acestui consens confortabil, enumerând dovezile din ce în ce mai numeroase despre cum circumcizia protejează împotriva unui număr de boli cu transmitere sexuală.
Potrivit acestuia, circumcizia reduce cu 35% riscul de infectare cu virusul papiloma uman - o cauză a apariţiei verucilor genitale la ambele sexe şi principala cauză a cancerului de col uterin la femei. De asemenea, circumcizia oferă protecţie împotriva virusului herpesului, reducând riscul de infectare cu 25%. Mai mult, se crede că procedura ar proteja împotriva sifilisului, însă eşantionul din articolul citat a fost prea mic pentru ca rezultatele să fie semnificative.
De departe cel semnificativ efect este cel împotriva infecţiei cu hiv, cu o reducere de 50-60% a riscului în rândul bărbaţilor circumcişi. În prezent, circumcizia adulţilor de sex masculin este considerată una dintre cele mai bune metode de apărare împotriva răspândirii sida şi este utilizată în Africa sub-sahariană, în campanii uriaşe susţinute cu milioane de dolari.
Sursa: AGERPRES