Vineri, 2 mai, în cadrul Conferinţei internaţionale a clusterelor, organizată la incubatorul de afaceri din Sfântu Gheorghe, au fost promovate două băuturi recent fabricate în judeţul Covasna, una pe bază de zer, iar cealaltă cu apă minerală şi fibre aglutenice extrase din rădăcină de cicioare.
Băutura energizantă cu zer, produsă de firma de lactate Meotis din Ilieni, este un produs sută la sută natural şi a fost obţinut în urma unei colaborări cu Institutul Naţional de Cercetare ICECHIM din Bucureşti, a declarat directorul societăţii, Bako Zoltan.
Practic, specialiştii au găsit o soluţie inovatoare pentru folosirea zerului rezultat în urma procesului de producţie a laptelui, care are o compoziţie nutritivă valoroasă. Potrivit acestuia, băutura denumită Fructozer, este recomandată sportivilor şi persoanelor active.
Cea de-a doua băutură, produsă în premieră europeană de firma Wega Invest, conţine apă minerală de Vâlcele bogată în minerale şi fibre aglutenice extrase din rădăcină de cicoare.
Managerul firmei, Silviu Manole, a declarat pentru AGERPRES că această băutură este recomandată persoanelor cu intoleranţă la gluten, dar şi celor care au un stil de vină sănătos, precizând că apa minerală cu fibre duce la scăderea trigliceridelor, a colesterolului, a zahărului din sânge şi măreşte viteza tranzitului intestinal.
Potrivit acestuia, cercetările pentru realizarea produsului au durat timp de doi ani în colaborare cu ICECHIM şi s-au finalizat cu brevet de invenţie, firma având asigurată proprietatea intelectuală atât asupra produsului, cât şi a procedeului.
"Apa minerală cu fibre este primul produs de acest fel obţinut în România şi în Europa. (...) La finalul cercetărilor am mai identificat în SUA două patente, două produse cu fibre înregistrate în 2012, net inferioare ca şi calitate produsului nostru. Deci suntem în primii trei din lume la acest capitol şi am demonstrat că într-un orăşel mic din judeţul Covasna se poate face cercetare şi se pot obţine rezultate", a declarat Silviu Manole.
El a menţionat că băutura este recomandată nu doar bolnavilor de celiachie, a celor cu intoleranţă la gluten, ci şi celor cu cancer de colon.
Apa minerală cu fibre se vinde numai la Sfântu Gheorghe în cantităţi foarte mici, a spus Silviu Manole, precizând că doreşte să construiască o nouă unitate de producţie şi să mărească vânzările. El a menţionat că şi apa minerală de Vâlcele, care un bogat conţinutul de magneziu, se vinde foarte bine deoarece este un excelent remediu împotriva stresului, dar este recomandată şi bolnavilor de ulcer sau osteoporoză.
Potrivit lui Manole, clusterul Agrofood din judeţul Covasna, pe care îl conduce, face eforturi să promoveze produsele membrilor, dar în acelaşi timp vrea să se implice în dezvoltarea turismului gastronomic, a agriculturii şi cercetării, care deşi are un potenţial extraordinar în România este vitregită.
Sursa: AGERPRES