Un medic clujean specializat în foniatrie susţine workshop-uri pentru a-i învăţa pe logopezi metode noi de terapie vocală, prin care să prevină apariţia unor boli în rândurile categoriilor socio-profesionale care folosesc foarte mult vocea în meseria lor.
Un medic clujean specializat în foniatrie susţine workshopuri pentru a-i învăţa pe logopezi metode noi de terapie vocală, prin care să prevină apariţia unor boli în rândurile acelor categorii socio-profesionale care folosesc foarte mult vocea în meseria lor.
Terapiile se adresează cu precădere unor categorii cum ar fi profesorii, care sunt nevoiţi să vorbească ore în şir şi care, spre deosebire de cântăreţi, nu învaţă în noţiuni de igienă vocală.
Medicul a explicat că vorbitul încontinuu timp de câteva ore, precum şi strigătele sau ridicarea vocii, prin care oamenii trebuie să se exprime în anumite profesii, duc la apariţia nodulilor pe corzile vocale. Aceştia nu sunt periculoşi, dar determină afecţiuni cum ar fi răguşeala sau sufocarea, care pot fi foarte deranjante pentru persoanele afectate.
'Nodulii apar frecvent la copii, mai ales la băieţi, pentru că ei au obiceiul să strige, sau în cazul adulţilor, la femei, din acelaşi motiv. De obicei femeile sunt cele care vorbesc apăsat sau ridică vocea pentru a se face auzite. Un astfel de fel de a folosi vocea poate duce la apariţia nodulilor vocali, care aduc modificării calităţii vocii, devii răguşit, respiri greu şi oboseşti repede. Această afecţiune se tratează prin tehnici de terapie vocală, adică ceea ce dorim să îi învăţăm azi aici pe logopezi', a declarat medicul Rodica Mureşan, în cadrul workshopului organizat miercuri la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
Rodica Mureşan a mai explicat că aceste probleme de natură profesională au început să fie sesizate mai mult în ultimii ani în lume şi mai ales în România. Astfel, pentru a veni în ajutorul profesorilor sau a altor categorii de oameni care îşi suprasolicită vocea, s-a considerat oportun organizarea acestor ateliere de lucru cu logopezii. Rodica Mureşan a explicat că în cursul săptămânilor viitoare va relua cursurile şi în alte oraşe din Transilvania.
Medicul a precizat că a început şi un studiu asupra cadrelor didactice, pentru a aduna date despre acele practici care le afectează cel mai mult vocea şi a spus că în viitorul apropiat va organiza cursuri care se adresează direct profesorilor, pe care să îi înveţe noţiuni de igienă şi terapie vocală.
'După ce vom finaliza studiul, vom trece la aplicarea măsurilor. Vom organiza cursuri de terapie vocală în şcoli şi îi vom învăţa pe profesori cum să se protejeze împotriva disfoniei funcţionale', a explicat medicul.
Workshopul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Vocii, care este marcată miercuri.
Sursa: AGERPRES