Miercuri, 16 aprilie, au fost inaugurate departamentul de oncologie pediatrică de zi şi Departamentul de Anatomie patologică ale spitalului "Marie S. Curie", în prezenţa ministrului sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi a fotbalistului Gheorghe Hagi.
Proiectul de modernizare al acestor departamente a fost realizat de fundaţiile "Salvaţi-vă îngerii" şi "Gheorghe Hagi" şi face parte dintr-un amplu program ce include modernizarea şi utilarea acestui centru de referinţă în medicină pediatrică românească.
Ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat miercuri, cu prilejul inaugurării, că după Paşti vor începe procedurile de alocare de fonduri şi pentru reabilitarea blocului operator şi pentru Secţia de terapie neonatologică.
"Mai este nevoie de bani pentru reabilitare. Aici m-au convins domnul manager dar şi doctorii acestui spital de ceea ce este necesar. După Paşti sperăm să dăm banii necesari pentru reabilitare. Verificăm orice sumă care ne este cerută până la ultimul cent, aici se justifică. Prioritate este Secţia de terapie de la neonatologie. Încercăm să venim anul acesta cu mai mult sprijin consistent şi pe partea de reabilitare şi pe cea privind achiziţionarea de aparatură. Până la urmă reuşim să găsim bani pentru lucruri importante. Prin aceste investiţii încercăm să înlesnim accesul copiilor şi adulţilor către tratamente performante şi faptul că investim este un prim pas", a spus ministrul.
Liana Stanciu de la Fundaţia "Salvaţi-vă îngerii" a precizat că toţi cei 550.000 euro obţinuţi în cadrul campaniei au fost destinaţi în totalitate pentru realizarea celor două departamente dar şi pentru achiziţionarea unui ecograf foarte performant care a costat peste 100.000 de euro.
Managerul spitalului Gheorghe Buzatu a arătat că unul dintre obiectivele principale este reabilitarea blocului operator.
"Pe copii trebuie să îi sprijinim, trebuie să le creăm un mediu favorabil în care să trăiască, să se bucure şi când au nevoie să avem spitale bune. Trebuie să investim în sănătate, cultură, sport. Când este vorba de copii sunt sensibil", a spus Gheorghe Hagi.
Coordonatorul Programului de cancer al unităţii medicale, dr. Cristian Scurtu, a spus că în România anual se înregistrează 400-500 de cazuri noi de copii cu cancer.
"În acest spital copiii au condiţii foarte bune, au loc de joacă unde se face şi psihoterapie. Dacă copilul nu colaborează şi nu luptă este o mare problemă", a spus medicul.
El a semnalat că în România nu există niciun centru care să deţină dotarea necesară în ce priveşte tratamentul cancerului la copii.
"Ar fi necesar măcar un radioterapeut pentru copii în ţară. În ţară, anual, zeci de copii au nevoie de radioterapie", a spus doctorul.
La rândul său, prof. dr. Gheorghe Burnei a explicat că nu se poate pune diagnosticul fără rezultatul anatomo-patologic şi a salutat inaugurarea departamentului pe care îl consideră foarte util.
"Nu putem să ne desfăşurăm activitatea la întreaga capacitate dacă nu avem o sală de operaţii şi instrumente. În acest spital nu există operaţie care să se facă în lume şi pe care nu o facem şi noi aici", a spus Burnei.
Dr Diana Niculescu şeful Departamentul de anatomie-patologică a susţinut că înainte de realizarea laboratorului şi achiziţionarea de aparatură diagnosticele se puneau în 3 săptămâni iar în prezent într-o săptămână, iar la cazurile grave în 3-4 zile.
Totodată, medicul a spus că a fost achiziţionat un aparat performant care poate arăta în timpul operaţiilor natura ţesuturilor.
Sursa: AGERPRES