Preşedintele Agenţiei Naţionale a medicamentului şi Dispozitivelor medicale (ANMDM), Marius Savu a declarat că bolnavii cu epilepsii rare care au nevoie urgentă de terapii vor avea medicamente necesare tratamentului începând din luna iunie.
"Este prima etapă într-o nouă gândire de a evalua tratamentele medicamentoase pentru bolnavi. Medicamentele care au fost aprobate la nivelul UE dorim să le introducem în următoarea perioadă, mai repede.
Nu dorim să mai aşteptăm ani de zile pentru ca o nouă moleculă să intre pe lista de medicamente compensate. O prima etapă va fi undeva în luna iunie - vorbim de medicamentele orfane care vor fi introduse pe lista de compensate - pentru ca în toamnă după evaluarea listei să se finalizeze acest nou mecanism. Dorim un mecanism continuu, care am dori să se facă atunci când apare o medicaţie nouă. Dacă sunt studii făcute în România să nu mai aşteptăm rapoartele şi autorizaţiile din alte state", a explicat preşedintele ANMDM.
Referindu-se la medicamentele psihiatrice pediatrice Savu a spus că există două categorii: pentru boli psihice la copil care au în prospect indicaţie şi pentru cei mici şi care pot fi utilizate fără alte tipuri de restricţie şi altele care nu au avut studii suficiente la copil pentru ca producătorul să obţină autorizaţia pentru a le folosi.
"În acest caz medicii îşi asumă 'off label use', care nu este interzis, dar nici încurajat de ANMDM", a arătat dr. Marius Savu.
Reprezentantul ANMDM a precizat că în cazul în care un astfel de medicament este folosit medicul curant îşi asumă responsabilitatea.
"Problema nu este numai în România este în toată Europa. Pentru medicamentele care sunt în această zonă există foarte multe facilităţi pentru studiile pediatrice. Au mult mai multe avantaje de autorizare, de introducere mai rapidă. UE încurajează producătorii să aibă şi aceste rezultate, dar, nu toţi o fac", a mai susţinut Marius Savu.
În ceea ce priveşte folosirea canabisul medicinal Savu a afirmat că acesta este utilizat în câteva state sub formă de picături nazale şi a arătat că nu va exista un impediment în a fi utilizat şi în România în cazul în care producătorul va depune un dosar în acest sens.
Sursa: AGERPRES