Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de medicamente (ARPIM) a solicitat vineri, 11 aprilie, autorităţilor să comunice o dată precisă pentru actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite şi a susţinut că în absenţa unei astfel de decizii companiile farmaceutice "vor fi nevoite să îşi reevalueze prezenţa în România".
Totodată, ARPIM solicită actualizarea întregii liste de medicamente cu cele 130 de molecule care au trecut deja printr-o metodologie "solidă" de evaluare, prevăzută în legislaţia în vigoare, care a fost agreată cu instituţiile financiare internaţionale şi "publicată cu aproape un an în urmă".
"Reamintim autorităţilor că este pentru prima oară în România când medicamentele au fost evaluate după o metodologie care respectă standardele internaţionale şi care ia în considerare practicile şi experienţa cea mai relevantă din ţările Uniunii Europene. Solicităm ca actualizarea listei să se facă într-un mod transparent, respectând legislaţia în vigoare, iar toate cele 130 de molecule să intre imediat în procesul de compensare. Orice amânare sau eşalonare a introducerii medicamentelor deja evaluate ar însemna o întârziere nejustificată care ar afecta o mare parte din pacienţii români - defavorizaţi oricum de amânarea continuă a deciziei din ultimii 6 ani", susţine ARPIM într-un comunicat remis vineri presei.
Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, implementarea listei de medicamente gratuite şi compensate va demonstra "responsabilitatea comună" a autorităţilor române şi a industriei de medicamente faţă de pacienţi.
"Odată cu accesul pacienţilor la terapii de ultimă generaţie, se va îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei, va creşte speranţa de viaţă a cetăţenilor acestei ţări, va creşte productivitatea muncii, având ca efect direct accelerarea creşterii economice. Din păcate, în absenţa unei decizii rapide privind implementarea acestei măsuri, companiile farmaceutice vor fi nevoite să îşi reevalueze prezenţa în România prin reducerea nivelului investiţiilor şi a numărului de locuri de muncă existente", susţine conducerea ARPIM.
Sursa: AGERPRES