Dacă România nu îşi va plăti datoriile pentru serviciile medicale transfrontaliere, există riscul va pacienţii români să fie refuzaţi în ţările faţă de care datoriile sunt mari, precum Germania, Franţa şi Austria, a declarat candidatul PNL la Parlamentul European, Cristian Buşoi, fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş.
'Prin cele două vizite pe care le-am făcut, în calitate de preşedinte al CNAS, la Berlin şi la Viena, am reuşit să-i conving pe partenerii noştri că România îşi va achita datoriile pe care încă statul român le are din anii trecuţi şi din semnalele pe care le am, în acest moment, nu mai sunt atâtea cazuri de români refuzaţi în aceste două ţări pentru că din păcate România nu a reuşit să-şi închidă toate datoriile. Sper să se întâmple în acest an pentru că am prevăzut pentru prima dată în acest an, o sumă de 140 de milioane de euro pentru ca toate datoriile pe care le avem faţă de alte ţări, pe servicii medicale, să fie încheiate (...) Dacă în acest an nu reuşim să închidem cea mai mare parte din aceste datorii, sigur că există riscul să se pună penalităţi pentru unele dintre ele, pentru că sunt şi acolo nişte termene şi trebuie să ne uităm la fiecare datorie în parte. Din păcate un risc mult mai grav este acela ca pacienţii români care au formulare E 112 sau S 2 sau care au card european de sănătate să înceapă să fie refuzaţi în spitalele din ţările unde datoriile sunt mai consistente', a susţinut Cristian Buşoi.
Acesta a spus că din luna iunie 2013, de când a preluat preşedinţia CNAS, ritmul de plăţi pentru serviciile medicale transfrontaliere a crescut mult. Cristian Buşoi a precizat că, în momentul în care le-a arătat partenerilor din Germania şi Austria fila de buget şi Monitorul Oficial cu bugetul României în care s-a prevăzut, la plăţi externe, suma de 585 milioane de lei (în jur de 140 de milioane de euro) 'au fost foarte convinşi şi cred că s-a transmis informal semnalul mai departe către spitale şi casele locale şi nu am mai auzit cazuri de refuz atât de frecvente anul acesta'.
'Sper ca acest ritm să se ţină, pentru că sunt români care au nevoie acolo. Aceste două situaţii - card sau formular E 112 - decontarea se face direct între România şi acele ţări, la preţurile de acolo. Şi atunci evident că sunt şi ei preocupaţi pentru că au tarife şi costuri foarte consistente. Mai ales S 2 sau E 112 pentru acele tratamente de înaltă performanţă care nu sunt disponibile în România, care pot salva vieţile unor concetăţeni şi la noi nu sunt posibile. Banii sunt în buget, să nu le vină idei să le mute pe alte capitole numai după rectificarea bugetară, dar acest risc este mai mic. Riscul mai mare este să nu se poată procesa atât de repede dosarele. Eu am crescut personalul de la Direcţia de Acorduri Internaţionale şi am insistat la CJAS-uri să trateze cu prioritate aceste dosare şi formalităţi', a subliniat Buşoi.
Acesta a susţinut că în perioada cât a activat ca europarlamentar a luptat, prin amendamentele pe care le-a depus şi prin promovarea adoptării acestei directive, pentru dreptul tuturor românilor de a călători şi de avea acces la servicii medicale în orice ţară a UE.
'Este celebra directivă pentru serviciile medicale transfrontaliere. Ştiţi că o perioadă de timp a fost blocată în PE, am fost unul dintre cei care am susţinut în permanenţă că dreptul fiecărui cetăţean european de a avea acces la servicii medicale oriunde în UE trebuie pus în practică prin legislaţie europeană. Şi am avut apoi şansa ca împreună cu ministrul Nicolaescu, dar mă rog, CNAS este cea care gestionează aceste lucruri, să şi implementăm această directivă adoptată, printr-un ordin de preşedinte CNAS, după aceea prin regăsirea principiilor în OUG care a modificat Legea 95. Şi vă pot spune că în practică românii pot merge oriunde în UE, se pot trata, fie pe vechiul regulament, formularul S2, E 112 sau cardul european de sănătate, fie pe baza directivei urmând ca CNAS să le returneze costurile până la nivelul la care ar fi fost în România', a mai arătat Cristian Buşoi.
Sursa: AGERPRES