Primul centru de cercetare în medicină avansată şi medicină Translaţională din ţară va fi deschis de Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.
Centrul se va realiza cu ajutorul unui proiect European şi va presupune o finanţare de 27 de milioane de lei, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, rectorul UMF, Alexandru Irimie.
Centrul are ca scop cercetarea, la nivel molecular, a mecanismului de producere a unor boli, dar şi personalizarea tratamentului în conformitate cu particularităţile pacientului, astfel încât acesta să devină mai eficient şi chiar mai puţin invaziv.
'Obiectivul proiectului este crearea şi dezvoltarea unui centru de cercetare de înaltă performanţă în domeniul medicinei avansate, al biologiei moleculare, crearea şi dezvoltarea unor noi concepte la nivel molecular pentru înţelegerea mecanismelor ce duc la apariţia unor boli precum şi la identificarea unor tratamente personalizate adaptate genotipului pacientului, utilizând metode minim invazive', a declarat Alexandru Irimie.
Centrul va funcţiona într-o clădire cu cinci etaje în care vor fi amenajate laboratoare, iar accesul va fi permis nu doar cercetătorilor din cadrul UMF, ci şi altor oameni de ştiinţă, care provin din alte centre universitare.
De asemenea, laboratoarele vor fi dotate cu aparatură de cea mai înaltă performanţă, care va coagula tot ceea ce înseamnă nuclee de cercetare ale departamentelor UMF şi va aduce împreună cercetători tineri, studenţi, cadre didactice şi doctoranzi.
Proiectul va fi finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, centrul urmând să fie gata peste 17 luni.
Sursa: AGERPRES