ARPIM a solicitat marţi publicarea "imediată" a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite, luând în considerare faptul că "procesul de transparenţă decizională s-a încheiat" în data de 27 martie.
"Astfel, conform legislaţiei, lista poate fi implementată în orice moment.
În ultimele două săptămâni, companiile membre ARPIM au fost invitate individual la negocieri cu reprezentanţii Cabinetului Primului Ministru, ministerului Sănătăţii, CNAS şi ANM pentru identificarea unor modalităţi de implementare a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite. ARPIM apreciază deschiderea la dialog a autorităţilor şi este dispusă să propună soluţii prin care sistemul de sănătate să nu mai întâmpine blocaje. În plus, consideră că se impune actualizarea listei după calendarul asumat public de autorităţi. ARPIM subliniază că actualizarea listei medicamentelor compensate are la bază o metodologie solidă publicată cu aproape un an în urmă, prevăzută în legislaţia în vigoare şi agreată cu instituţiile financiare internaţionale. Este pentru prima oară în România când medicamentele sunt evaluate după o metodologie care respectă standardele internaţionale şi ia în considerare ceea ce se întâmplă în ţările europene", se arată într-un comunicat remis de ARPIM marţi presei.
Potrivit ARPIM, este important ca implementarea listei de medicamente compensate şi gratuite să se facă în cadrul promovării unui pachet "consolidat" de măsuri de reformă "esenţial pentru întreaga industrie farmaceutică".
"Acest pachet mai cuprinde şi implementarea unui mecanism de clawback sustenabil din punct de vedere economic, care nu poate să ascundă şi să perpetueze lipsa unei bugetări corecte pentru medicamente, în acord cu nevoile românilor. ARPIM subliniază că este esenţial ca bugetul de referinţă să fie adus la consumul de medicamente compensate din 2012, ceea ce va permite şi asigurarea spaţiului bugetar necesar pentru revizuirea listei. De asemenea, măsurile de reformă fac referire şi la stabilirea unei metodologii de calcul al preţurilor la medicamente care să asigure disponibilitatea acestora pe piaţa din România", se arată în comunicat.
ARPIM mai susţine că în absenţa unei decizii rapide privind implementarea integrată a acestor măsuri, mediul de afaceri "va fi nevoit să îşi reevalueze prezenţa în România prin reconsiderarea nivelului investiţiilor şi a numărului de locuri de muncă create".
Totodată, ARPIM afirmă că este în continuare un partener "de încredere, capabil să contribuie la identificarea rapidă unor soluţii echitabile", care să asigure implementarea imediată a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite.
Sursa: AGERPRES