Secţia de chirurgie-Urologie a spitalului Judeţean de urgenţă Alba Iulia, va intra în reparaţii capitale, cu bani provenind dintr-un parteneriat al Consiliului Judeţean (CJ) Alba cu compania Transavia.
Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, managerul spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, şi directorul general al Transavia, Ioan Popa, au semnat joi un protocol de asociere în vederea realizării obiectivului de investiţii "Reparaţia capitală a Secţiei de chirurgie şi Urologie".
CJ este partener-finanţator, Transavia partener-sponsor, iar spitalul este partener-beneficiar.
Ion Dumitrel a afirmat cu acest prilej că, prin sponsorizările acordate în ultimii trei ani spitalului pentru secţiile de oncologie, upu şi acum chirurgie, Transavia este al doilea finanţator al unităţii, după CJ Alba şi înaintea ministerului Sănătăţii.
"Consider o obligaţie morală de a-i ajuta şi pe alţii", a declarat omul de afaceri Ioan Popa, care a menţionat că Transavia este o firmă foarte performantă, ce funcţionează la parametri maximi şi care dă eficienţă maximă. Potrivit acestuia, compania alocă anual aproximativ un milion de euro pentru diverse acţiuni de sprijin.
Ioan Popa a afirmat că va sprijini spitalul cu diverse sume şi în continuare. "Vreau să văd întreg spitalul pus la punct", a declarat el.
În ceea ce priveşte repararea capitală a Secţiei de chirurgie-Urologie, Transavia va contribui în acest semestru cu 400.000 de lei, iar CJ va finanţa, în semestrul I din 2015, din bugetul propriu, cu peste 1,9 milioane de lei realizarea obiectivului de investiţii.
Valoarea totală a investiţiei, care se va finaliza într-un an, este de peste 2.3 milioane de lei.
SJU Alba Iulia asigură asistenţă medicală de specialitate pentru 383.000 de locuitori ai judeţului.
Secţia care va fi reabilitată în totalitate ocupă primul etaj al spitalului. chirurgia funcţionează cu 60 de paturi, iar compartimentul urologie cu 20 de paturi. Ambele secţii sunt deservite de numai două grupuri sanitare, insuficiente, separate pe sexe, situate în cele două capete ale holului principal. În prezent, toate saloanele, grupurile sanitare şi circuitele medicale nu respectă standardele de acreditare şi prevederile OMS 914/2006 privind autorizarea spitalului.
Nu au mai fost realizate lucrări de reparaţii capitale de la înfiinţarea spitalului, în 1973, în urmă cu 18 ani având loc reparaţii curente.
Lucrările vor consta în dotarea saloanelor cu sonerie de apelare bolnav, veioze, rampe de oxigen, grupurile sanitare vor fi separate pe sexe şi separate pentru pacienţi septici şi aseptici, amenajarea corespunzătoare a spaţiului de depozitare temporară a deşeurilor, crearea de circuite funcţionale corespunzătoare, asigurarea ariei utile minime per pat de spital în saloanele curente şi rezerve.
Se va urmări asigurarea dotării sanitare minime a saloanelor, reabilitarea şi înlocuirea instalaţiilor sanitare, termice, electrice, sistemului detecţie incendiu, instalaţiilor de gaze medicale etc.
Potrivit şefului secţiei, Dan Pahonţu, anual se efectuează aici circa 3.000 de operaţii, cu o patologie foarte diversă.
Sursa: AGERPRES