Miercuri, 26 martie, coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România au lansat cea de-a doua ediţie a "Săptămânii pacienţilor", care doreşte să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze un dialog constant şi constructiv între autorităţi şi reprezentanţiii asociaţiilor de pacienţi, să facă mai cunoscută activitatea asociaţiilor de pacienţi.
Potrivit organizaţiilor, evenimentul se bucură de înaltul patronaj al Guvernului României.
'Suntem în Săptămâna pacienţilor şi îmi doresc ca în cursul acestei săptămâni să se vorbească nu atât despre problemele pacienţilor şi ale sistemului sanitar, cât despre căile lor de rezolvare, despre soluţii concrete. Noi, ca reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, dorim să ne implicăm cât mai activ în construirea unui sistem de sănătate centrat pe pacient. Îmi doresc ca pe viitor reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi să vorbească mai puţin despre lipsa tratamentului şi ieşiri în stradă şi mai mult despre ce au reuşit să facă concret pentru pacienţii pe care îi reprezintă', a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
Potrivit acestuia, în cursul acestei săptămâni va fi organizat Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi (28-29 martie), o expoziţie de fotografie cu tema 'Aspecte din viaţa de pacient cronic' şi o campanie de informare şi atragere de pacienţi în asociaţiile de pacienţi.
"Pe plasmele din reţeaua Info Sănătate, partener al campaniei, va rula începând de acum un spot cu informaţii legate de drepturile pacienţilor şi de activitatea asociaţiilor de pacienţi. Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi va avea loc în Bucureşti şi va reuni reprezentanţii a peste 100 de asociaţii de pacienţi. În cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi vor fi abordate teme precum Pacienţii şi reforma sistemului de sănătate, Accesul pacienţilor la tratament şi îngrijiri de sănătate, Discriminarea pacienţilor cu afecţiuni cronice din România, Protecţia socială a pacienţilor", a spus Gănescu.
El a precizat că va propune tuturor organizaţiilor un Cod etic de conduită a asociaţiilor de pacienţi şi o platformă comună de acţiune.
'Dincolo de orice afirmaţii, actorii principali într-un sistem de sănătate sunt pacienţii şi medicii. De aceea, este normal ca împreună să militeze pentru respectarea drepturilor şi pentru construcţia unui sistem bazat pe responsabilitate socială şi eliminarea inechităţilor. Aceasta este raţiunea pentru care Colegiul medicilor din România este partener la Săptămâna pacienţilor, un eveniment centrat pe apărarea drepturilor pacienţilor. Am pornit acest proiect de la nevoia de a crea o punte de dialog între reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din întreaga ţară şi autorităţi. În acelaşi timp, ne dorim ca activitatea asociaţiilor de pacienţi să fie cât mai cunoscută, astfel încât tot mai mulţi pacienţi şi voluntari să se implice', a declarat Luminiţa Vâlcea, coordonatorul proiectului.
Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, a declarat că această săptămână are drept scop punerea în discuţie a problemelor apărute în sistemul de sănătate.
"Acest proiect este expresia unei societăţi civile adecvate. Organizaţiile formate din pacienţi sunt expresia autentică a societăţii civile", a afirmat reprezentantul CMR.
La rândul său, consilierul premierului pe probleme de sănătate, Vasile Cepoi, a spus că apreciază foarte mult faptul că pacienţii au reuşit să se coalizeze şi să fie reprezentaţi la nivel naţional.
"Valoarea participării asociaţiilor de pacienţi la managementul de sănătate este faptul că umanizează acest sistem", a apreciat Cepoi.
Sursa: AGERPRES