România ocupă primul loc în UE, cu cea mai mare incidenţă de tuberculoză, deşi numărul cazurilor a scăzut semnificativ la noi în ţară.
Managerul spitalului clinic de pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj, Vasile Mureşan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în judeţul Cluj, incidenţa tuberculozei este mai mică decât la nivel naţional.
'Pe 24 martie marcăm ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. De ce este importantă această zi: se doreşte a fi sensibilizată opinia publică asupra problematicii tuberculozei, o boală cu un impact social extraordinar. În fiecare an se înregistrează pe plan mondial aproximativ 9 milioane de cazuri noi şi aproape două milioane de decese, iar România este, din păcate, pe primul loc în UE în privinţa incidenţei tuberculozei. Deşi România s-a situat, din punctul de vedere al incidenţei globale a tuberculozei, pe primele locuri în Regiunea Europa a OMS (locul 6 în anul 2009, după Kazakhstan, Republica Moldova, Georgia şi Kirgizstan), ocupând chiar primul loc printre ţările membre ale Uniunii Europene încă de la aderarea sa în 2007, în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în controlul bolii', a afirmat Mureşan.
Potrivit acestuia, incidenţa tuberculozei a scăzut în România de la 142 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2002 la 73 bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2013, iar în judeţul Cluj de la 120 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2000 la 41 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2013.
El a mai spus că tuberculoza este o boală care se vindecă dacă este diagnosticată la timp.
Sursa: AGERPRES