Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de sănătate publică (DSP) Suceava a anunţat redeschiderea maternităţii Rădăuţi, după ce rezultatele probelor de laborator recoltate pe 14 martie au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.
Maternitatea Rădăuţi s-a redeschis luni, după ce în ultimele săptămâni a avut activitatea suspendată din cauza unui focar de infecţie intraspitalicească.
Actualul episod de infecţie nosocomială în maternitatea Rădăuţi a totalizat un număr de nouă cazuri, dintre care patru au fost internate pe Secţia de chirurgie infantilă a spitalului Judeţean (SJ) Suceava.
Conducerea spitalului rădăuţean implementează toate recomandările făcute de specialiştii în domeniu, DSP Suceava monitorizând în continuare situaţia din această unitate sanitară.
Nouă noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi au fost înregistrate la maternitatea Rădăuţi, patru dintre bebeluşii infectaţi fiind internaţi la SJ Suceava.
Potrivit adjunctului DSP Suceava, Cătălina Zorescu, noi cazuri de infecţii cu stafilicoc auriu la nou-născuţi, în maternitatea Rădăuţi, au început să apară din 30 ianuarie, primii bebeluşi infectaţi prezentând o formă uşoară a bolii, respectiv afecţiuni cutanate, fiind trataţi la Rădăuţi. Ulterior, au apărut cazuri cu forme mai grave de îmbolnăvire, respectiv abcese cu diferite localizări, asemănătoare celor întâlnite anul trecut, ce au necesitat internarea în secţia de chirurgie Infantilă a spitalului Judeţean (SJ) Suceava, pentru tratament şi intervenţii chirurgicale.
Până pe 5 martie, trei bebeluşi, aflaţi în stare mai gravă, au fost internaţi la secţia de chirurgie Infantilă a SJ Suceava, iar unul cu afecţiuni cutanate la secţia de Pediatrie a aceluiaşi spital.
Zorescu a spus că, deşi condiţiile hoteliere la maternitatea Rădăuţi sunt foarte bune, iar managerul spitalului a asigurat materiale sanitare şi dezinfecţanţi, DSP Suceava va monitoriza în continuare personalul unităţii sanitare.
Totodată, Zorescu a precizat că DSP Suceava a solicitat o echipă de experţi de la Iaşi, iar în 28 februarie un medic neonatolog şi doi medici epidemiologi de la Iaşi au mers la maternitatea Rădăuţi.
În urma verificărilor, echipa de experţi de la Iaşi a făcut o serie de recomandări privind respectarea unei igiene riguroase personale, dar şi ca personalul maternităţii să respecte protocoalele de lucru specifice, respectiv toaleta nou-născuţilor, curăţarea şi dezinfectarea instrumentarului, a suprafeţelor şi saloanelor.
Zorescu a spus că toate infecţiile nosocomiale înregistrate la maternitatea Rădăuţi au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, iar noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului de infecţie înregistrat la sfârşitul anului trecut.
DSP Suceava a dispus pe 18 decembrie 2013 închiderea temporară a maternităţii Rădăuţi, după apariţia unui focar de infecţie intraspitalicească cu şase cazuri de nou-născuţi care au contractat stafilococ auriu medicilino-rezistent. maternitatea a fost redeschisă pe 6 ianuarie 2014, după ce rezultatele probelor de laborator recoltate din maternitatea rădăuţeană au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.
DSP Suceava a solicitat atunci maternităţii Rădăuţi, printre altele, să respecte cu stricteţe prevederile privind dezinfecţia, curăţenia şi sterilizarea, să raporteze eventualele cazuri de infecţii intraspitaliceşti, iar în ceea ce priveşte personalul să facă periodic analize medicale specifice, să respecte regulile de igienă şi să folosească în mod corect echipamentul de protecţie.
Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie pe 4 decembrie 2013, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităţilor finanţat de Banca Mondială.
La sfârşitul anchetei de anul trecut, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, declara că s-au depistat în focar 19 cazuri de infecţie, la 14 fiind necesară spitalizarea şi că, în urma analizelor efectuate, din totalul celor 45 de angajaţi ai maternităţii, 22 de persoane au fost depistate ca fiind purtătoare de stafilococ auriu.
Sursa: AGERPRES