Începând din această lună, pacientele spitalului de Obstetrică şi ginecologie "Dr. I. A. Sbârcea" din Braşov au la dispoziţie un număr de 15 rezerve cu două şi trei paturi, în regim de trei stele, pentru care pot opta contra cost pe perioada spitalizării.
Investiţia în modernizarea rezervelor, în valoare de 240.000 de lei inclusiv TVA, s-a realizat cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ, Mihai Pascu.
"Pentru tot ce s-a făcut este meritul echipei de conducere pentru că a venit la noi cu idei de investiţii care să aducă venituri acestui spital. Am alocat din bugetul pe anul trecut suma de 900.000 de lei pentru cele trei investiţii pe care le considerăm absolut necesare pentru buna funcţionare a acestui spital care este unul regional, dacă avem în vedere că aici vin paciente şi din judeţele Covasna şi Harghita. O altă investiţie, pe care dorim să o finalizăm până în luna iunie şi la care vedeţi că se lucrează, este Ambulatoriul spitalului, după care va fi modernizată şi recepţia", a spus Mihai Pascu.
Referitor la proiectul finanţat de Banca Mondială, de 6 milioane de euro, pentru consolidarea, reabilitarea şi modernizarea clădirii vechi a maternităţii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mihai Pascu a precizat că ministerul Sănătăţii a solicitat Băncii Mondiale prelungirea termenului de implementare cu şase luni, pentru asigurarea cofinanţării de la bugetul de stat.
Managerul maternităţii, dr. Mircea Preda a precizat că, pe lângă cele şapte rezerve existente au mai fost reamenajate încă opt, astfel că în prezent există 15 rezerve cu un număr de 33 de paturi. Rezervele sunt dotate cu televizoare, frigidere, fierbător de apă, mobilier nou şi baie cu tot ce este necesar. Preţul pentru o zi de cazare este de 80 de lei, dar acesta poate scădea, în funcţie de numărul de zile în care mămicile sunt nevoite să rămână în spital.
Astfel, după cinci nopţi de cazare tariful scade la 50 de lei pe zi, iar în cazul mamelor care au născut copii prematuri şi trebuie să stea mult mai multe zile în spital tariful ajunge la 30 de lei pe noapte, după 15 zile. Potrivit managerului maternităţii, saloanele sunt ocupate în proporţie de 70%.
Cu acelaşi prilej, în conferinţa de presă a fost prezentată şi mansarda refăcută din corpul nou al spitalului, în suprafaţă de 150 de metri pătraţi, unde va fi amenajată o cafetecă pentru paciente şi personalul medical al spitalului şi o sală pentru desfăşurarea de simpozioane.
Altă investiţie dată în funcţiune la maternitate sunt două lifturi, unul pentru persoane şi altul pentru tărgi, în valoare de 260.000 de lei, cu fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean.
Managerul spitalului de Obstretică şi ginecologie a ţinut să precizeze că, fără sprijinul Consiliului Judeţean, cele trei investiţii nu se puteau realiza.
"Toate aceste lucruri au pornit de la penuria financiară în care suntem şi ne-a forţat să ne gândim la alternative de venit, pentru că banii de la Casa Judeţeană de asigurări de sănătate nu ne ajung. Atunci a trebuit să facem ceva să suplimentăm fondurile, iar acestea nu pot fi suplimentate decât din chirii pe care le putem obţine din spaţiile pe care le avem în administrare. Cu banii obţinuţi ne vom plăti datoriile", a explicat managerul spitalului dr. Mircea Preda.
Sursa: AGERPRES