La trei ani după accidentul nuclear de la Fukushima, autorităţile medicale locale au raportat o creştere semnificativă a numărului de cazuri de cancer tiroidian în rândul copiilor şi adulţilor tineri din zonă, relatează The Guardian.
Rezultatele au generat o dezbatere aprinsă cu privire la potenţialele efecte pe care accidentul le-a avut asupra stării de sănătate a sute de mii de copii.
Potrivit publicaţiei britanice, incidenţa sporită a cancerului tiroidian poate avea legătură cu accidentul nuclear, dar poate fi şi rezultatul unui regim de testare de o amploare fără precedent, folosind echipamente medicale performante.
Luna trecută, numărul de cazuri confirmate şi suspectate de cancer tiroidian în rândul persoanelor cu vârste de până la 18 ani la momentul accidentului a crescut la 75, prin comparaţie cu 59 înregistrate la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut. Din totalul actual, în 33 de cazuri suspiciunea de cancer a fost confirmată.
Sub îndrumarea Universităţii medicale din Fukushima, autorităţile medicale au testat până în prezent 254.000 dintre cei 375.000 de copii şi adolescenţi din Fukushima, urmând ca aceştia să fie verificaţi constant pe tot parcursul vieţii.
Deşi autorităţile medicale au respins o legătură cu accidentul nuclear, ele au recunoscut că rezultatele necesită analize suplimentare.
La prima vedere, cifrele oferă un motiv de alarmă, notează The Guardian. În mod normal, cancerul tiroidian afectează 1-2 persoane la un milion în rândul copiilor cu vârste între 10 şi 14 ani din Japonia - o rată cu mult mai mică decât cea observată la Fukushima, deşi testele efectuate aici se aplică persoanelor de până la 18 ani.
În mod inevitabil, analogiile cu dezastrul nuclear de la Cernobâl din 1986 nu au întârziat să apară. Deşi estimările variază, potrivit Comisiei ONU pentru efectele radiaţiilor atomice până în 2005 fuseseră înregistrate peste 6.000 de cazuri de cancer tiroidian în rândul copiilor şi al adolescenţilor expuşi din Ucraina, Rusia şi Belarus. De asemenea, după accidentul din 1986, nu a fost întreprinsă nicio încercare de a împiedica copiii să consume legume cu frunze ori lapte - lăsându-i astfel vulnerabili la ingerarea de cantităţi periculoase de radionuclizi iod-131 - o cauză cunoscută a cancerului tiroidian.
Cu toate acestea, experţi familiarizaţi cu ambele catastrofe sunt precauţi în a face previziuni la fel de sumbre pentru copiii de la Fukushima. Spre exemplu, Dillwyn Williams, profesor emerit de patologie la Universitatea din Cambridge, a subliniat că o creştere notabilă a cazurilor de cancer tiroidian nu a fost observată până la 3-4 ani de la accidentul de la Cernobâl.
Pe de altă parte, la Fukushima, primele cazuri înregistrate de cancer tiroidian - a cărui perioadă latentă poate varia de la 4-5 ani la câteva decenii - au apărut la doar un an după accident, în timp ce la Cernobâl a fost nevoie de patru ani pentru ca incidenţa cancerului să crească.
Sursa: AGERPRES