Săptămâna 10-14 martie a fost declarată în premieră naţională "Săptămâna Universităţii medicale libere de fumat" la Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş, în urma constatării că prevalenţa fumatului este de 43% în rândul corpului medical, cu mult peste populaţia generală, unde este 36%, a anunţat preşedintele Fundaţiei Procardia, profesor doctor Kikeli Pál István.
'Dorim să evaluăm obiceiul fumatului la toţi studenţii UMF, din cauza faptului că statisticile arată că prevalenţa fumatului la corpul medical şi la personalul medical, în această zonă a Europei, din Italia către Centrul şi Estul Europei, depăşeşte prevalenţa fumatului la populaţia generală.
La noi avem populaţia generală 36%, personalul medical cu 43%. Are implicaţii foarte importante pentru sănătatea populaţiei, medicul care este fumător nu este pregătit suficient să dea sfaturi în privinţa abandonării fumatului, iar cadrul universitar care fumează este un model pentru medici tineri. Sănătatea corpului medical suferă în aceeaşi măsură de consecinţele fumatului ca şi a populaţiei generale', a arătat prof. dr. Kikeli.
Potrivit medicului, săptămâna 10-14 martie a fost declarată ca săptămâna universităţii medicale libere de fumat, care se doreşte să devină o tradiţie.
'Dorim să pornim o mişcare pe plan naţional în această privinţă. Suntem prima universitate medicală care a propus acest lucru, am preluat metodologia şi am trecut la fapte', a susţinut Kikeli.
Prof. dr. Abrám Zoltán, directorul de proiect din cadrul UMF Târgu Mureş, a arătat că proiectul 'Universitatea de medicină liberă de fumat', realizat în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii şi Fundaţia Procardia, se va axa în acest an pe evaluarea obiceiului fumatului la toţi studenţii facultăţilor de medicină, medicină dentară, farmacie şi asistenţă medicală generală, pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S).
'Prin această acţiune, Universitatea de medicină şi farmacie Târgu Mureş devine prima universitate medicală din România care se aliază eforturilor naţionale de combatere a fumatului. Fumatul este o boală (dependenţă de nicotină), care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică mondială. Pe plan mondial fumează circa 1 miliard de persoane din care decedează anual 4-5 milioane de fumători, iar în Europa aproximativ 700.000 persoane pe an (...) Abandonarea fumatului este un proces dificil din cauza dependenţei puternice, care se instalează rapid, iar corpul medical are o responsabilitate majoră în lupta contra fumatului. Fumatul la corpul medical şi personalul sanitar are consecinţe individuale şi sociale importante', a susţinut dr. Abrám Zoltán.
Sursa: AGERPRES