Joi, 6 martie, s-a deschis prima secţie de Angiologie Pediatrică din Europa de Est la Centrul de Excelenţă în cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES.
"Noua secţie propune o alternativă la chirurgia cardiacă traumatizantă, prin proceduri disponibile până de curând doar în străinătate, fără bisturiu, cu o rată de succes de 95% şi cu timp de recuperare de 24 -48 de ore.
Organismul copilului reacţionează altfel decât cel al adultului. Ori, în România, estimăm că sunt aproximativ 15.000 de copii cu vârste până la 18 ani care suferă de malformaţii congenitale netratate. După ce echipele ARES din Bucureşti şi Suceava au efectuat cu succes 2370 de intervenţii minim invazive, dintre care 63 la copii cu vârste între 3 luni şi 18 ani, am considerat că este esenţial să investim într-o secţie dedicată Angiologiei Pediatrice şi să aducem la un loc medicii cu cea mai relevantă experienţă în domeniu", a declarat joi cu prilejul lansării dr. Oren Iancovici, CEO Centrul de Excelenţă în cardiologie şi Radiologie ARES.
Şeful Secţiei de Angiologie Pediatrică dr. Rareş Nechifor a spus că aproximativ 10% dintre copii se nasc cu probleme vasculare, primul pas care trebuie făcut într-o astfel de situaţie fiind diagnosticarea corectă pentru a fi trataţi corect.
"Ne-am propus ca în acest centru să facem toate tehnicile de diagnostic şi terapie, astfel că într-un singur loc să se găsească soluţiile. Sunt multe specialităţi medicale implicate în astfel de intervenţii care trebuie să fie la un loc. Echipa ARES pune bazele unei noi ramuri în medicina românească şi suntem foarte entuziasmaţi de acest lucru. În următoarele două zile avem programate 8 intervenţii, 5 dintre acestea fiind la copii cu vârste între 3 luni şi 17 ani", a afirmat Rareş Nechifor.
Potrivit medicului specialist în cardiologie intervenţională Dan Deleanu, în România se nasc anual peste 1000 de copii cu malformaţii cardiace congenitale iar practica medical arată că aproximativ 70% dintre aceştia pot fi trataţi nechirugical, prin intervenţii minim invazive.
"Este vorba de defect septal, stenoză aortică şi alte afecţiuni. Avem aici o experienţă de 80 de cazuri rezolvate care toate au mers foarte bine", a spus dr. Dan Deleanu.
Până în prezent echipa de specialişti de la această clinică a realizat mai multe premiere pentru angiologia din ţară şi Europa de Est, inclusiv rezolvarea unui defect septal atrial prin amplasarea celui mai mare dispozitiv disponibil în lume de 4 cm în 2013 şi închiderea a doua malformaţii în cadrul aceleiaşi intervenţii.
Joi, în cadrul noii secţii, a fost operat un copil de şanse ani şi jumătate cu o malformaţie congenitală cardiacă.
Sursa: AGERPRES