Centrul de Transfuzii sanguine Slatina şi-a reluat miercuri activitatea în mod normal, după ce în zilele anterioare a fost închis, iar în instituţie au fost prezente echipe de control de la Direcţia de sănătate publică şi ministerul Sănătăţii.
Şefa Centrului de Transfuzii Slatina, Ramona Lesnic, a declarat pentru AGERPRES că în această zi de miercuri s-au prezentat pentru a dona sânge şapte persoane, mai puţine decât în mod obişnuit, fapt explicabil prin aceea că vremea a fost rece şi ploioasă şi donatorii au evitat să se deplaseze, dar şi prin faptul că este posibil să nu se fi aflat că activitatea a fost reluată.
"Am avut şapte donatori, patru au fost înregistraţi şi în Registrul Donatorilor de Celule Stem, am livrat sânge şi spitalului Judeţean de Slatina", a spus medicul Ramona Lesnic.
În primele două zile ale săptămânii în curs activitatea Centrului de Transfuzii sanguine (CTS) Slatina a fost suspendată şi s-au derulat controale ale Direcţiei de sănătate publică (DSP) Olt şi ministerului Sănătăţii.
Directorul DSP Olt, Victoriţa Diaconescu, a precizat că instituţia pe care o conduce a înaintat un raport detaliat către ministerul de resort privind verificările efectuate la CTS Slatina şi, potrivit investigaţiilor de laborator, a reieşit că sângele trimis de CTS spitalului din Slatina nu a avut virusul hepatitei B şi nici pacientul care l-a primit nu a contactat acest virus.
Şefa DSP a spus că spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are acum sânge din toate grupele pentru zece zile.
Ministrul interimar al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dispus la finalul săptămânii trecute efectuarea unui control de fond la Centrul de Transfuzii sanguine Slatina pentru cunoaşterea situaţiei reale din această instituţie.
Săptămâna trecută, spitalul Slatina a fost notificat privind plasma provenită de la un donator vechi ale cărui analize au fost bune la penultima donare, din 2013. La momentul respectiv, plasma a fost validată şi livrată spitalului, dar, în urma analizelor pentru donarea din luna februarie, acesta este suspect de hepatita B. spitalul a fost notificat deoarece este posibil ca donatorul să fi contactat virusul hepatic cu câteva zile înainte de donarea din 2013 şi din acest motiv să nu fi putut fi depistat la analizele efectuate atunci. Plasma provenind de la donatorul suspectat acum de hepatita B a ajuns la un pacient cu afecţiuni cardiace internat la începutul anului la spitalul Slatina.
Sursa: AGERPRES