Preşedintele Asociaţiei Samusocial, Isabelle Scuiller a declarat în cadrul unei conferinţe că organizaţia a oferit în cei 10 ani de prezenţă în România 48.500 de consultaţii sociale, 43.500 de consultaţii medicale, a ajutat 500 de persoane să se angajeze şi 1.500 să obţină acte de identitate.
Potrivit acesteia, echipele mobile ale Samusocial au efectuat 2.750 de ieşiri şi au oferit unui număr de 840 de pacienţi cu probleme psihice diagnostic, tratament şi monitorizare.
De asemenea, Samusocial a oferit 2.800 de consultaţii psihologice.
Isabelle Scuiller a propus înfiinţarea unui serviciu de tip 112 social, şi nu doar medical.
"O urgenţă socială nu presupune automat o urgenţă medicală. Un om perfect sănătos poate să moară de frig dacă nu are posibilitatea adăpostirii", a spus Scuiller.
"Una dintre problemele majore cu care ne confruntăm în fiecare an este problema celor fără adăpost. Trebuie să facem patrulare şi să fugim să îi găsim, să îi ducem la azilul de noapte, ca dimineaţă să fie daţi afară de acolo şi din nou să mergem a doua zi să începem să îi colectăm. Este o situaţie care continuă pe toată durata frigului şi în care sunt implicate foarte multe organizaţii, instituţii. Şi noi activăm, şi Poliţia, şi Jandarmeria, ambulanţă, pompierii, SMURD", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
El a subliniat rolul important al unor asociaţii şi organizaţii care şi-au dovedit eficienţa şi în alte ţări şi fără de care nu se pot rezolva unele probleme de acest gen.
"Situaţia aceasta se găseşte şi în alte ţări, dar noi mai avem de rezolvat foarte multe mecanisme care să permită rezolvarea acestor probleme fără să ajungem la o birocraţie excesivă şi la limitări excesive. Într-adevăr, în România legislaţia pe sistemul de urgenţă este foarte clară şi este dreptul tuturor şi este datoria statului acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Din fericire, am încercat să ne luptăm şi să blocăm tentative prin care se dorea să se pună anumite blocaje la intrarea în upu. Asta a fost o luptă care a durat un an, cel puţin, cu diferite organisme. Cu 112 se poate face foarte mult. Un număr similar 112 numai pentru aceste aspecte sau procedura în cadrul 112 care să permită ca anumite echipe să fie alertate pentru cazurile sociale sau serviciile de urgenţă care când ajung la cazuri sociale să aibă protocoale cu organizaţii cum este Samusocial şi care să le cheme pentru sprijin şi pentru preluarea anumitor cazuri - acest lucru se poate face uşor", a afimat secretarul de stat.
Sursa: AGERPRES