Potrivit datelor emise de Instituţia Prefectului Sălaj, starea de sănătate a celor 30 de elevi de la o şcoală din Pericei care au ajuns miercuri la spital este bună, posibilitatea unei toxiinfecţii alimentare fiind exclusă.
Problemele digestive ale elevilor au apărut la scurt timp după ce aceştia au consumat produsele distribuite gratuit în programele lapte, corn şi mere, mai mulţi copii prezentând uşoare dureri abdominale, cefalee şi foarte puţini chiar vărsături.
"Medicul de familie a contactat serviciul de ambulanţă, 30 de copii fiind transportaţi la secţia de boli infecţioase a spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, unde au fost supuşi examenelor de specialitate. medicul infecţionist a pus diagnosticul de formă uşoară de gastrită, excluzând posibilitatea unei toxiinfecţii alimentare. Starea generală de sănătate a elevilor este bună, patru dintre aceştia au fost deja externaţi, şase sunt la secţia de pediatrie, iar 20 sunt internaţi la secţia de boli infecţioase", se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului.
Potrivit sursei citate, Direcţia de sănătate publică şi Direcţia sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care au făcut controale la şcoala din Pericei, au dispus ca măsuri monitorizarea stării de sănătate a celorlalţi copii prin medicul de familie din localitate, sistarea distribuirii merelor şi laptelui rămase în stoc şi recoltarea de probe pentru examen de specialitate din laptele, merele şi cornul distribuit.
Fenomenul este izolat, nu au existat suspiciuni cu privire la distribuţia şi consumul de lapte şi mere în alte unităţi şcolare, se afirmă în comunicatul menţionat.
Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, precizase anterior pentru AGERPRES că problemele digestive ale elevilor au fost determinate, cel mai probabil, de consumul de lapte în combinaţie cu fructe.
"Primele verificări arată că merele nu sunt cu probleme, cu excepţia unor mici pete, iar laptele este unul pasteurizat. Probabil că unii copii au băut lapte şi au consumat imediat mere, rezultând forme uşoare de gastroenterită", menţionase sursa citată.
Sursa: AGERPRES