Noua structură dorită de UDMR care să fie inclusă în programul Guvernului Ponta III referitoare la Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş va presupune separarea studenţilor, profesorilor şi inclusiv a spitalelor din Târgu Mureş pe criterii etnice, a anunţat prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu.
"Această nouă construcţie va duce, în primul rând, la separarea, la segregarea studenţilor, mutându-i într-o unitate etnică. Această mişcare se va face pe criterii etnice.
În momentul în care construim noua structură va trebui să asigurăm baza materială pentru studii, baza materială pentru instruire practică şi de continuitate a profesiei. Normele internaţionale de acreditare a instituţiilor de învăţământ medical spun că nu poate să funcţioneze, nu va fi autorizată nicio facultate de medicină sau farmacie dacă nu are bază proprie de instruire practică. Ce înseamnă asta? Vorbim despre laboratoare, clinici, despre spitale. Ca să asigurăm viabilitate acestui proiect, pe care eu nu-l contest în esenţă, ci prin modul în care se gândeşte să se realizeze, trebuie să asigurăm nou înfiinţatei facultăţi bază proprie de instruire, adică laboratoare, clinici proprii, săli de disecţie proprii, profesori proprii", a susţinut Corneliu Grosu.
El a accentuat că la UMF Târgu Mureş studenţii au fost separaţi deja pe criterii etnice prin înfiinţarea liniilor de studiu separate şi că acum se doreşte ca aceste linii de studiu să facă parte dintr-o facultate de sine stătătoare, în care să fie inclusă şi linia de limba engleză a UMF.
"Am segregat etnic studenţii, acum dorindu-se departamente separate, segregăm profesorii pe criterii etnice şi facem o construcţie catastrofală, segregăm baza materială. Cum vom face? Vom lua Clinica de Ortopedie de la spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş şi o dăm unei facultăţi şi apoi Clinica de Ortopedie de la spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş o dăm celeilalte facultăţi. Care sunt criteriile? Nu pot să fie decât criterii etnice. Şi vom avea o clinică de ortopedie la facultatea de medicină în limba română şi vom avea încă o clinică de aceeaşi specializare la facultatea nou înfiinţată în limba maghiară. Am făcut două clinici, una română şi un maghiară, pe criterii etnice", a susţinut prefectul de Mureş.
Corneliu Grosu a afirmat că prin această separare propusă de UDMR Guvernului Ponta, România este împotriva nu numai a principiilor europene de convieţuire multinaţională şi multiculturală, ci şi împotriva normelor europene cu caracter de legiferare.
Prefectul a precizat că UMF este singura universitate din Târgu Mureş aflată în topul universităţilor europene, fiind singura universitate performantă şi că nu crede că vreun politician şi-a pus vreodată problema dacă prin această separarea etnică va creşte sau nu acest grad de performanţă.
"Noi, în Târgu Mureş, dorim să afirmăm multiculturalitatea, nu doar clamăm, noi şi aplicăm, noi avem de ani de zile, nu doar din punct de vedere teoretic, ci şi practic, învăţământ în limba maghiară la UMF. Avem linii de studii cu admitere separată, cu profesori, cu instruire. Le avem. De aceea se ridică un prim semn de întrebare, de ce trebuie să le mutăm, să le reaşezăm într-o structură nouă? Se vorbeşte, desigur, chiar şi în materialul convenit cu UDMR şi USD, despre înţelegerea pe care au avut-o profesorii maghiari şi români, în urmă cu câţiva ani, când în prezenţa Ecaterinei Andronescu (în 2012, când era ministru al Educaţiei - n.r.) s-a pus pe hârtie o minută în 11 puncte, care încerca să fie fundamentul legal al funcţionării normale al UMF de atunci. Am parcurs nu odată cu conducerea UMF cele 11 puncte. Îi asigur pe toţi aceşti oameni din România şi din Târgu Mureş că acel document a fost deja aplicat în totalitate. După părerea mea, dacă se doreşte îmbunătăţirea calităţii universitare, trebuie să se găsească altă soluţie, şi nu aceasta", a accentuat Corneliu Grosu.
Sursa: AGERPRES