Asociaţia ProMAMA, susţinător al recunoaşterii meseriei de Consultant în Alăptare în România, a făcut, în acest sens, demersurile necesare la ministerul Sănătăţii.
"Asociaţia ProMAMA a făcut demersurile necesare la ministerul Sănătăţii pentru recunoaşterea acestei meserii. De asemenea, ProMAMA face un apel public pentru semnarea petiţiei 'Alăptează, România!', care a strâns deja, în mai puţin de o lună, peste 1.000 de semnături.
În multe ţări din Europa consultanţii în alăptare sunt de mulţi ani recunoscuţi şi angajaţi în maternităţi şi spitale, făcând parte din echipa medicală şi având un rol covârşitor pentru succesul alăptării. Ţara noastră se află pe un loc codaş în Europa în ceea ce priveşte alăptarea exclusivă până la 6 luni (12,6% !) în comparaţie cu media europeană (40%). Acest lucru, în condiţiile în care 98% din femei sunt capabile să alăpteze. Mai mult, România se afla pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă, iar alăptarea are un rol covârşitor la reducerea acesteia. De aceea este nevoie de o persoană specializată în alăptare şi anume consultantul acreditat, care să educe mamele şi să le ajute pe cele aflate în dificultate", susţine Asociaţia ProMAMA într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în prezent, în România sunt 20 de Consultanţi Certificaţi Internaţional în Alăptare care sunt pregătiţi şi formaţi de dr. Marta Mureşan, coordonatorul pentru România, primul consultant certificat internaţional din ţară.
În fiecare an, în prima zi de miercuri din lună Martie se celebrează Ziua Consultantului în Alăptare Certificat Internaţional, când se vorbeşte de importantă şi rolul consultantului pentru succesul alăptării.
În 2014 Ziua IBCLC se va sărbători pe data de 5 martie, iar tema propusă este menită să evidenţieze legătura care trebuie să existe între IBCLC şi familie, echipa medicală, comunitate.
De asemenea, este o ocazie potrivită ca familiile care au reuşit să depăşească problemele de alăptare să ofere mulţumire pentru ajutorul şi susţinerea oferită în acest scop şi să îndrume şi alte mame să ceară sfaturi şi suport specializat.
Până acum Ziua IBCLC a fost sărbătorită pe plan local, dar în acest an, la iniţiativa Asociaţiei ProMAMA, se va celebra pe plan naţional, în cele mai importante oraşe din ţară unde există consultanţi certificaţi internaţional în alăptare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Oradea.
Consultantul în Lactaţie este acea persoană care dispune de cunoştinţele şi calificarea necesară pentru a preveni şi rezolva problemele care apar în alăptare.
Poate fi consultant orice persoană cu studii superioare, cu pregătire medicală sau studii care să echivaleze, care a urmat un curs de pregătire teoretică de minim 90 de ore, la nivel academic, care are cel puţin 1.000 de ore de practică în domeniu alăptării şi al lactaţiei umane şi care a promovat examenul la nivel internaţional.
Sursa: AGERPRES