Eurodeputatul PDL Petru Luhan, unul dintre promotorii conceptului în PE, a declarat în cadrul unui interviu pentru Agerpres că reforma sistemelor de sănătate care va permite aplicarea conceptului de "medicină personalizată" ar putea fi finalizată în Uniunea Europeană în cinci până la zece ani, însă acest lucru depinde de o serie de factori, precum aprofundarea politicilor comune ale Uniunii.
Eurodeputatul susţine că, atunci când încearcă să explice conceptul de 'medicină personalizată', acesta este considerat de foarte mulţi unul 'science-fiction', despre care este foarte frumos să vorbeşti, dar aproape de neimaginat când vine vorba propriu-zis despre implementarea lui.
'Ce înseamnă 'medicină personalizată'? Dacă astăzi ţi se prescriu medicamente standard care îţi pot afecta alte organe sau funcţionalităţi biologice, medicina personalizată prevede ca după un test medical să ţi se prescrie un medicament care ţi se potriveşte personal şi nu ţi-ar afecta celelalte boli care în mod individual te afectează, din păcate, în momentul cât ţi se administrează acel tratament. Şi pentru asta trebuie o dată să reformăm sistemul de tratament şi doi, industria farma trebuie să aibă abilitatea de a se adapta, să producă în timp foarte scurt acele medicamente', a declarat Luhan.
El consideră că acest concept a avut un start extrem de reuşit la nivelul PE. 'Părerea mea este că cineva, cândva, undeva, trebuie să înceapă. De fapt asta am făcut eu, împreună cu alţi colegi din alte şase state membre', a spus eurodeputatul PDL.
'Eu cred că în următorii cinci până la zece ani vom avea această reformă la nivel european, dar trebuie menţionat şi faptul că depindem şi de alţi factori. Când zic alţi factori mă refer la, o dată - se va uni mai mult Uniunea Europeană în ceea ce priveşte politicile comune sau statele vor fi mai reticente şi vor practica mai mult protecţionism de aici încolo? Vom reuşi să avem în următorii cinci ani uniunea fiscală în Uniunea Europeană sau nu vom reuşi? (...). De aceea sunt vreo trei-patru variabile pe care noi nu le putem influenţa de aici, de la nivelul Parlamentului European, sau cel puţin nu integral', a mai afirmat Petru Luhan.
Potrivit sursei citate, elemente importante ale reformei sunt şi introducerea registrelor comune pentru pacienţi şi a unui sistem comun de acreditare a medicilor la nivel european, care să permită ca un medic 'să fie verificat cu aceleaşi instrumente, indiferent că vine din Vaslui, Caraş-Severin, Bucureşti sau Viena, Munchen'.
'Dacă toate acestea merg bine, eu apreciez că în cinci, până la zece ani, vom avea un concept foarte eficient de combatere a bolilor în UE', a conchis Luhan.
Sursa: AGERPRES