BBC relatează că economia Marii Britanii este pe cale de revenire, însă forţa de muncă a ţării are de suferit, din cauza durerilor de spate, cervicale şi musculare, în acest sens, anul trecut fiind pierdute aproape 31 de milioane de zile de lucru.
Studiul privind forţa de muncă realizat de Oficiul naţional de statistică (ONS) britanic a ajuns la concluzia că afecţiunile musculo-scheletice (AMS), care cuprind o gamă largă de probleme ale oaselor şi încheieturilor, duc la un număr mai mare de absenţe prelungite de la lucru decât orice altă boală.
Astfel, problemele de sănătate minore cum sunt răcelile au determinat, anul trecut, pierderea a 'numai' 27 milioane de zile. În schimb, AMS au tendinţa să revină şi să se transforme în afecţiuni pe termen lung.
În pofida trecerii de la munca manuală brută la cea din birou, AMS au reprezentat principala cauză de absenteism în ultimii cinci ani, iar Marea Britanie prezintă una din cele mai ridicate rate din Europa în acest sens. În general, organizaţia britanică Work Foundation (Fundaţia pentru Muncă) estimează că angajaţii care suferă de dureri de oase şi încheieturi costă economiile Uniunii Europene 240 miliarde de euro în fiecare an.
O explicaţie pentru faptul că aceste afecţiuni continuă să 'decimeze' forţa de muncă este sedentarismul, afirmă prof. Steve Bevan, directorul Centrului pentru eficienţa forţei de muncă din cadrul Work Foundation. 'Statul pe scaun este noul fumat. Cu cât eşti mai sedentar, cu atât vei sta mai prost cu sănătatea', avertizează acesta.
Cu alte cuvinte, birourile se pot dovedi a fi un mediu de lucru nociv. Deşi prevederile legislative stricte privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă au determinat scăderea numărului de răniri, majoritatea celor care lucrează la birou nu îşi evaluează corect riscurile de sănătate. Astfel, măsuri preventive cum sunt aşezarea scaunelor, a birourilor şi a calculatoarelor la înălţimea corectă sunt adesea neglijate. Mai mult, mare parte din cei care lucrează la birou fac mişcări repetitive, or a le permite să ia pauze şi să se mişte este esenţial, a subliniat prof. Bevan.
Prof. Anthony Woolf, reumatolog la Royal Cornwall Hospital, a remarcat pentru BBC că oamenii tind să uite cât de frecvente sunt problemele musculo-scheletice, care generează circa 30% din cazurile de dizabilităţi din Marea Britanie.
Un studiu publicat în 2012 în revista medicală The Lancet a arătat că problemele musculo-scheletice sunt a doua mare cauză de handicap din lume, afectând peste 1,7 miliarde de oameni.
Mai mult, şi restul organismului poate avea de suferit ca urmare a acestora. Potrivit Work Foundation, a suferi de AMS creşte dramatic probabilitatea de a suferi de depresie, care este a treia cauză de absenţe de la muncă în Marea Britanie, cu un total de 15 milioane de zile anul trecut, conform ONS.
Sursa: AGERPRES