Vineri, 21 februarie, în cadrul conferinţei internaţionale "Servicii de sănătate şi sociale integrate", a fost lansat un proiect de formare pentru 18 localităţi din judeţele Botoşani, Sălaj şi Tulcea cu finanţare elveţiană, care are ca scop dezvoltarea unor modele de îngrijiri comunitare integrate de tip medico-social.
"Prin acest proiect cu finanţare elveţiană se urmăreşte dezvoltarea la nivelul comunităţilor, direct în sate, în comune, a unor modele integrate.
Asta înseamnă că orice lucrător comunitar trebuie să devină capabil să sesizeze nevoile fie medicale, fie sociale ale unui individ sau ale unei familii şi să aibă capacitatea să îl direcţioneze către sistemul medical sau către sistemul social, iar sistemul odată ce preia individul să îl conducă prin tot lanţul de servicii care există şi astăzi, care sunt disponibile şi pe care trebuie să le acceseze în continuitate, astfel încât să îi fie satisfăcute toate nevoile. Cu alte cuvinte, dacă o persoană are nevoie şi de ajutor social, şi de vizite la medicul de familie şi de consult de specialitate şi copilul lui s-a retras de la şcoală pentru că este sărac şi nu înţelege importanţa educaţiei, odată identificată această familie, autoritatea locală ar trebui să devină capabilă să îi rezolve toate aceste probleme, nu persoana să se adreseze ea însăşi de trei ori sau de cinci ori la cinci servicii diferite", a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Române de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Florentina Furtunescu.
Ea a explicat că serviciile medicale şi sociale pentru persoanele din comunităţi nu se referă la urgenţe, ci la patologia cronică, la copii, la servicii preventive care sunt necesare, cum ar fi vaccinările şi o serie de programe care să îmbunătăţească starea de sănătate în comunitatea respectivă.
Florentina Furtunescu a precizat că acest proiect implică primarii şi lucrătorii din comunitate, care sunt ajutaţi să identifice problemele de natură medicală şi socială pe care le au şi să le prioritizeze.
"Încercăm să găsim împreună un model de integrare a serviciilor care să se potrivească în comunităţile lor. Pe baza modelului identificat, ei dezvoltă o aplicaţie de proiect şi aceste proiecte urmează a fi supuse unei evaluări iar cele mai bune dintre ele vor fi şi finanţate, tot cu contribuţia elveţiană, pentru ca modelul să fie implementat", a spus Furtunescu.
Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a afirmat că în cadrul proiectului Fonduri de reformă în probleme de sănătate, MS a avut şansa să beneficieze de o finanţare nerambursabilă în valoare de 8,5 milioane de franci elveţieni pentru dezvoltarea unor activităţi care au ca obiective îmbunătăţirea accesului la servicii sociale şi de sănătate, precum şi de creştere a calităţii acestora.
"Ţin să mulţumesc Guvernului Elveţian nu doar pentru finanţare, ci şi pentru sprijinul tehnic în implementarea unui model care a avut nişte germeni puşi în România cu ani în urmă şi care din diferite conjuncturi a rămas în stadiul de germinare pentru o lungă perioadă de timp. Avem o şansă să creştem proiectul de la stadiul de germinare la stadiul în care el să devină ceva foarte palpabil şi ceva care să ajute comunitatea locală să îşi recapete locul pe care îl merită vizavi de adresarea problemelor de bază ale cetăţenilor din acea localitate. Finanţarea se acordă în cadrul programului de cooperare elveţiano-român, care e aprobat printr-un acord cadru încheiat între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României şi sunt 8,5 milioane de franci elveţieni, 15% din acest acord este cofinanţat de Ministerul Sănătăţii", a arătat secretarul de stat.
Pană a explicat că în urma unui proces de evaluare proiectul se adresează unor comunităţi rurale şi unor oraşe mici din judeţele Botoşani, Tulcea şi Sălaj, astfel încât la sfârşitul proiectului aceste localităţi să devină modele de bună practică pentru altele.
Sursa: AGERPRES