Primarul George Scripcaru a precizat într-o conferinţă de presă că, din cauza unui Ordin al Ministrului Sănătăţii din 5 decembrie 2013, conform căruia vârsta optimă pentru practicarea acestei meserii este cuprinsă între 18 şi 65 de ani, aproximativ 100 de şoferi de taxi din municipiul Braşov nu-şi mai pot exercita meseria.
"Conform acestui Ordin al Ministerului Sănătăţii, peste 65 de ani există o restricţie privind practicarea acestei meserii. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu prea este în regulă, pentru că am constatat că sunt taximetrişti care au vârsta de peste 65 de ani şi sunt foarte civilizaţi, respectă regulile de bun simţ şi cred că, la cei mai mulţi dintre ei, şi sănătatea le permite să facă acest lucru.
La Braşov, din datele pe care noi le avem, cabinetele medicale care trebuie să emită avizelor medicale pentru şoferii de taxi sunt trei. Două dintre acestea respectă Ordinul Ministerului Sănătăţii, iar unul nu. Cred că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) ar trebui să intervină şi să reglementeze această situaţie", a spus Scripcaru.
El a adăugat că, la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, 44 astfel de persoane care practică meseria de taximetrist au împlinit deja 65 de ani, iar alţi 44 vor împlini în cursul anului. Număr total al taximetrelor care circulă în municipiul Braşov este 1435.
Conform unor informaţii furnizate de Biroul de Presă al Primăriei, două dintre cabinete nu mai eliberează certificate medicale şi psihologice persoanelor de peste 65 de ani, iar cel de-al treilea continuă eliberarea, argumentând că ordinul face referire la faptul că persoanele între 18 şi 65 de ani trebuie să-şi facă aceste examinări anuale, "ceea ce nu înseamnă că celor peste 65 de ani le este interzisă practicarea acestei meserii şi implicit, sunt în imposibilitatea practicării meseriei".
De asemenea, conform sursei citate, aceste cabinete medicale sunt autorizate de Ministerul Transporturilor.
Sursa: AGERPRES