În cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, s-au finalizat lucrările la un spaţiu renovat şi modernizat, unde românii pot dona sânge.
Cel mai mare centru de transfuzii din ţară dispune astăzi de un spaţiu recompartimentat, renovat şi dotat cu aparatură medicală şi tehnologie informatică de ultima oră. Renovarea şi modernizarea s-au realizat în cadrul proiectului "O şansă pentru viaţă".
În acest an au fost finalizate lucrările de modernizare ale etajului I al clădirii, unde se afla zona de consultaţii de specialitate pre-donare, cabinetele medicale şi zona de analiză a sângelui post-donare. Noul spaţiu al Centrului de Transfuzii Sanguine asigură acum donatorilor un circuit optimizat, care a redus timpul de pre-donare cu 50%. Potrivit specialiştilor, un donator petrece aproximativ o oră de la momentul înregistrării sale până la momentul în care se recoltează sânge.
"Am decis să continuăm programul 'O şansă pentru viaţă' cu renovarea etajului 1 al Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, instituţie vitală pentru salvarea de vieţi omeneşti la nivel naţional (...)Vodafone s-a implicat în domeniul donării de sânge încă din 2008, când a lansat programul 'O şansă pentru viaţă', care a contribuit până în prezent la salvarea a peste 150.000 de oameni şi a îmbunătăţit rezervele anuale ale centrelor de transfuzii din ţară cu mai mult de 70.000 de litri de sânge", a spus Florina Tănase, Director Legal & External Affairs, Vodafone România.
Procesul de modernizare a centrului a început în 2012, când s-a finalizat modernizarea parterului clădirii şi au fost donate 10 computere pentru crearea unei baze de date centralizate a donatorilor de sânge.
În fiecare lună, în Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti donează aproximativ 5.000 de persoane. În România, aproximativ 2% din populaţie donează sânge. Conform legii în vigoare, în România, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun timp de o lună, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge. Cei care doresc să doneze sânge trebuie, printre altele, să aibă o greutate de peste 50 de kilograme şi să nu fi suferit intevenţii stomatologice în ultimele trei luni înaintea donării.
Pentru reabilitarea etajului 1 al Centrului, care se află în zona Victoriei, Vodafone România a donat 103.000 euro, iar Asociaţia React 7.000 de euro. Lucrările au durat aproximativ 6 luni, timp în care centrul a funcţionat în zonele în care nu se construia.
Sursa: AGERPRES