Două cadre medicale din Clinica de Neonatologie Sibiu au declarat că viaţa nou-născuţilor din clinică este pusă în pericol în ultimii trei ani, mamele fiind trimise acasă mult prea devreme, cu pruncii abia aduşi pe lume, după ce sunt înghesuite câte patru în saloanele care nu pot fi igienizate corespunzător.
Şefa Clinicii, medicul Ecaterina Olariu a atras atenţia că situaţia din prezent este cea mai grea din ultimii 30 de ani.
"Eu, de când conduc secţia asta, de 30 de ani, niciodată nu am avut condiţii atât de proaste din punct de vedere al circuitelor epidemiologice, ca acum. Trăiesc cu o spaimă continuă de trei ani şi uneori "terorizez" personalul mediu şi auxiliar pentru menţinerea curăţeniei. Este imposibil să menţii în aceste condiţii şi circuite ca lumea... ", avertizează doctorul Ecaterina Olariu.
Medicii sunt nevoiţi să lucreze într-un sfert din clinică, restul aflându-se în lucrări de renovare, care trebuiau finalizate anul trecut.
Întrebată cum decurg acestea, şefa Clinicii a replicat: "Tot pe loc, pe loc, pe loc."
Cu un sfert din spaţiu, dar tot mai multe naşteri, tot mai mulţi copii cu probleme, neonatologii sibieni recunosc că sunt forţaţi să facă minuni, pentru ca nou-născuţii să nu se îmbolnăvească.
"Trăim într-o epocă ciudată. Ne-au comprimat aproape la 25 la sută din capacitatea noastră (...), cu acelaşi număr de copii, cu adresabilitate mult mai mare a regiunii arondate. Cazuri mult mai grave, mult mai multe şi spaţiul este redus. Circuitele sunt cum sunt... (...) Şi le spun părinţilor o vorbă: Dumnezeu a făcut lumea în şapte zile, noi, neonatologii trebuie să o facem în două", a descris situaţia şefa Clinicii de Neonatologie.
La Sibiu, la Maternitate, s-a ajuns până acolo încât mamele au fost nevoite să plece acasă după numai o zi, în condiţiile în care medicii spun că e bine ca nou-născuţii să fie supravegheaţi cel puţin trei zile.
"Am avut (...) două mame, doi copii într-un salon. Este perfect, conform legislaţiei. Acum am aglomerat, sunt trei - patru paturi într-un salon. (...) unde este multă lume şi mai ales după liberalizarea vizitelor aparţinătorilor (...) dezinfecţia ciclică a saloanelor suferă", a spus Ecaterina Olariu.
Spre exemplu, în cazul icterului neonatal fiziologic, specialiştii spun clar că un copil trebuie să stea supravegheat cel puţin trei zile după naştere.
"Icterul neonatal fiziologic apare în ziua a doua - a treia. În ziua a doua copilul trebuie să plece acasă. Gândiţi-vă sub ce presiune lucrăm noi!", a atras atenţia şefa Clinicii de Neonatologie Sibiu.
Unul dintre cei mai apreciaţi neonatologi din Sibiu, medicul Livia Ognean a arătat că există mame care nici nu au mai ajuns în saloane, au plecat acasă de la sala de naşteri, pentru că nu au avut loc, tocmai din cauza restrângerii spaţiului de către constructori.
"Ni s-a întâmplat să plece acasă de la sala de naşteri, pentru că efectiv nu au fost locuri în secţie, să poată urca în secţie, mamele cu copiii. Trebuie să dăm drumul acasă copiilor mult mai repede decât o făceam de obicei. Şi atunci trebuie să fii absolut convins că acel copil va fi bine, la 48 de ore, când îi dai drumul acasă, că nu o să se întâmple nimic. (...) nu poţi să fii încrezător că medicul de familie va merge, va urmări copilul acela", a arătat Livia Ognean.
Întrebat de corespondentul AGERPRES care este cauza întârzierii lucrărilor de renovare, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, Liviu Todăriţă a spus că banii.
El a precizat că doar Ministerul Sănătăţii poate spune clar de ce se întârzie, fiind vorba de o lucrare de renovare cu fonduri derulate prin Ministerul Sănătăţii.
În 2010, Ministerul Sănătăţii anunţa printr-un comunicat de presă că a semnat contractul cu Consorţiul câştigător pentru modernizarea secţiilor de obstetrică şi neonatologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Potrivit sursei citate, suprafaţa care va fi reabilitată în final este de 6.039 m2.
Astfel, trebuiau realizate lucrări de reorganizare a spaţiilor existente prin recompartimentări şi prin reaşezarea spaţiilor, pentru a se asigura o funcţionare mai bună a secţiilor care fac parte din departamentele de obstetrică şi neonatologie şi vor fi înlocuite ferestrele, uşile interioare, pardoselile din aceste secţii. De asemenea, se promitea că vor fi reabilitate instalaţiile sanitare, termice şi electrice, precum şi a celor pentru distribuţia fluidelor medicale şi se vor înlocui învelitoarea şi şarpanta ce acoperă corpul 1 cu un sistem de acoperire în terasă.
Valoarea totală a contractului este de 16,396,006.90 lei (TVA 24%) şi se realizează în cadrul Proiectului privind reforma sectorului sanitar - faza a 2-a, cu finanţare de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.
Ministerul Sănătăţii preciza în 2010 că această investiţie va continua şi după descentralizarea unităţii şi preluarea acesteia de către Consiliul Judeţean Sibiu.
În Maternitatea Sibiu vin pe lume anual 3.000 de copii.
Sursa: AGERPRES