Conform OUG 2/2014 publicată miercuri în Monitorul Oficial şi prezentată de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că autorităţile locale pot finanţa salariile personalului medical (medici şi asistenţi medicali), dar şi alte tipuri de cheltuieli medicale.
O altă prevedere importantă a OUG se referă la faptul că unităţile de primiri urgenţe de la spitalele judeţene de urgenţă vor putea include în structura lor compartimente de primiri urgenţă din unităţile sanitare de pe raza administrativă judeţului.
"Am introdus finanţarea asigurării continuităţii serviciilor în asistenţa medicală primară, respectiv plata personalului medical care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de permanenţă şi dotarea trusei de urgenţă se poate face şi de la bugetele locale", a afirmat Nicolăescu.
Tot în OUG este cuprinsă şi o prevedere care se referă la serviciile farmaceutice ca serviciu de interes public. De asemenea, în OUG se precizează că orice furnizor, producător de medicamente trebuie să desfacă produsele prin minim 3 distribuitori.
Ministrul a mai afirmat joi în conferinţa de presă că au mai rămas de definitivat până luni acte normative precum proiectul de HG privind lista nouă de medicamente compensate şi gratuite şi proiectul de HG privind pachetul de servicii medicale de bază care va avea două anexe: de pachet şi modul în care se va face contractarea.
Potrivit lui Nicolăescu, joi pleacă spre avizare un alt rând de acte normative: Proiectul privind statutul spitalelor, Proiectul privind creşterea veniturilor medicilor şi asistenţilor medicali, Proiectul de modificare a legii privind reforma în sănătate care cuprinde malpraxisul, asistenţa comunitară, modul în care funcţionează colegiile profesionale şi politica medicamentului.
"Am definitivat proiectele de HG pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Achiziţii, Dispozitive medicale şi Investiţii în Sănătate şi reorganizarea INSP", a mai anunţat demnitarul.
Sursa: AGERPRES