Potrivit OUG 2/2014 publicată miercuri în Monitorul Oficial şi prezentată de ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, universităţile de medicină şi farmacie şi facultăţile de medicină acreditate pot avea în administrare unităţi sanitare cu paturi (spitale).
Ministrul a precizat joi într-o conferinţă de presă că acest lucru s-a decis în urma discuţiilor cu rectorii şi cu colegiul medicilor din România.
"(...) Urmare a discuţiilor cu rectorii şi colegiul medicilor din România că este bine ca o serie de spitale clinice să fie în administrarea a universităţilor şi facultăţilor pentru a întări şi mai mult pregătirea atât a medicilor, cât şi a rezidenţilor în meserie într-un mod cât mai performant", a spus demnitarul.
Potrivit acestuia, se intenţionează ca 10 spitale să treacă de la MS la universităţile de medicină şi farmacie şi facultăţile de medicină şi farmacie acreditate.
Nicolăescu a precizat că UMF Iaşi a solicitat preluarea a două spitale din judeţ, iar în Bucureşti au existat discuţii pentru preluarea de către UMF "Carol Davila" a spitalului Universitar e Urgenţă Bucureşti.
Potrivit lui Nicolăescu, OUG mai prevede că femeile care vor suporta o intervenţie şi li se vor amputa sânii din cauze oncologice vor putea intra în programul gratuit şi vor beneficia gratuit de endoprotezare.
"O altă reglementare introdusă în noua legislaţie se referă la asistenţa medicală profilactică. Pachetele naţionale referitoare la programe trebuie să fie într-un singur loc. Acum legea spune că pachetul naţional de sănătate se realizează la MS, dar el se poate derula prin MS şi aici o să vorbim de programele de imunizare, iar restul prin CNAS, fondurile care vor fi puse la dispoziţie vor fi fonduri de la bugetul de stat prin MS şi cu transfer către cnas din Fondul de asigurări sociale de sănătate", a explicat ministrul Sănătăţii.
Sursa: AGERPRES