Vineri, 7 februarie, o echipă din trei medici, printre care şi un obstetrician de la Spitalul Niguarda din Milano a efectuat o intervenţie chirugicală cu laparoscopul din blocul materno-infantil al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, intervenţie ce reprezintă o premieră pentru spitalul din Slatina.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Cristina Bontescu, linia laparoscopică din blocul materno-infantil al spitalului slătinean este una de ultimă generaţie şi a fost achiziţionată în urmă cu două luni, pentru instalarea ei şi efectuarea primei intervenţii chirurgicale cu noile echipamente medicale fiind prezenţi la Slatina medici de la Spitalul Niguarda din Milano.
Prima intervenţie laparoscopică din blocul operator materno-infantil al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a fost efectuata vineri, la o pacientă în vârstă de 27 ani, diagnosticată cu o tumoră chistică bilaterală şi sterilitate primară. Intervenţia laparoscopică a fost efectuată de un medic de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Slatina - Daniela Ilie, împreună cu un medic obstetrician d7e la Spitalul Niguarda din Milano, Fabio Sanguineti, şi un medic chirurg ginecolog de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Liviu Vasile.
"Intervenţia a decurs fără incidente intraoperatorii şi medicii sunt convinşi că pacienta va obţine sarcina dorită. Deoarece aceste chisturi au tendinţă la recidivă, pacienta va urma un tratament post-operator", a spus Cristina Bontescu.
Ea a precizat că avantajul intervenţiilor chirurgicale cu laparoscopul îl constituie faptul că recuperarea postoperatorie este rapidă şi pacienţii pot fi externaţi la o zi sau două după intervenţie.
În ultimele două zile, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-a aflat o echipă formată din trei medici de la Spitalul Niguarda din Milano, în schimb de experienţă cu medici români, datorită unui acord de parteneriat privind formarea profesională, semnat anul trecut între cele două spitale şi susţinut de compania italiană Pirelli, ce deţine unităţi de producţie la Slatina. Conform acordului menţionat, formarea profesională va continua în 2014-2016, cu noi cursuri în cadrul secţiilor de oncologie şi pediatrie, dar şi în cadrul medicinei de urgenţă.
Medicii şi asistenţii Spitalului de Urgenţă Slatina beneficiază, din 2008, de un program de formare profesională coordonat de specialiştii italieni privind cele mai noi tehnici din sectorul medical.
Până în prezent, 200 de cadre medicale din Spitalul de Urgenţă Slatina au beneficiat de schimburi de experienţă în Italia şi România.
Proiectul este coordonat de doctorul Osvaldo Chiara, directorul Centrului de Traumă al Spitalului Niguarda, bugetul acestuia fiind de 400.000 de euro.
Spitalul Niguarda este unul dintre cele mai mari din Italia şi unul dintre cele mai active centre de transplant de organe, având peste 4.100 de salariaţi, dintre care 750 de medici şi peste 2.000 de asistenţi şi personal tehnic.
Având specialişti în toate patologiile pentru adulţi şi copii şi peste 70 de secţii, spitalul Niguarda este un punct de referinţă în regiunea Lombardia, fiind considerat unul dintre cele mai performante spitale la nivel naţional şi internaţional.
Sursa: AGERPRES