Referitor la noile formulare de reţete, medicul nu trebuie să calculeze preţul medicamentului sau al alternativelor acestuia, a declarat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.
Preşedintele CNAS Cristian Buşoi a declarat joi, referindu-se la noile formulare de reţete, că medicul nu trebuie să calculeze preţul medicamentului sau al alternativelor acestuia.
"Medicul nu trebuie să calculeze preţul reţetei, ci să informeze şi nu există sancţiune, este o cerere a directivelor europene şi a partenerilor noştri, FMI, CE şi BM, de a informa pacientul atunci când au mai multe alternative terapeutice despre preţul diferitelor medicamente. Nu trebuie să facă nimic altceva decât să îi informeze. Nu trebuie să calculeze, nu trebuie să le scrie pe bileţel. Dacă are mai multe alternative şi pacientul trebuie să ştie care este diferenţa dintre ele să îi dea o informaţie. Este un lucru normal în relaţia pacient-medic", a arătat Buşoi.
În legătură cu nemulţumirea medicilor de familie referitoare la noile formulare de reţete, preşedintele CNAS a declarat că împreună cu Ministerul Sănătăţii, prin ordin comun, s-au aplicat prevederile directivelor europene în care se vorbeşte despre datele de identificare tocmai pentru ca bolnavii să poată merge într-o altă ţară europeană să îşi ridice reţeta.
"În practică este foarte complicat ca cineva să ştie ce va face acel pacient cu reţeta. La un moment dat o poate folosi în străinătate, însă ca regulă generală am decis să se treacă pe toate reţetele. Să se treacă datele medicului, numărul de fax, numărul de telefon fix al cabinetului medical, o adresă de email, dar care nu trebuie să fie personale ale medicului, ci ale cabinetului respectiv", a detaliat reprezentantul CNAS.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie dr. Doina Mihăilă a declarat că pe medici nu îi deranjează faptul că trebuie să furnizeze pe reţete datele cabinetului, ci faptul că atunci când trebuie să treacă un medicament cu denumirea comercială trebuie să dea explicaţii.
"Eu recomand un medicament pe baza experienţei. Ştiu că un anume medicament este bun pentru un pacient, dar pentru altul nu şi atunci încerc să îi prescriu un medicament care să fie bun. În această situaţie, va trebui să prescriem numai medicamentele cu denumirea comună internaţională pentru că explicaţiile pe care trebuie să le dăm trebuie aprobate de Comitetul de Farmacovigilenţă", a spus medicul.
Noile reţete care sunt folosite începând cu 1 februarie de către toţi medicii prescriptori vor cuprinde unele date de contact ale doctorilor care au prescris tratamentul.
Noul tip de reţetă prevede şi posibilitatea de a prescrie tratamentul pe baza denumirii comerciale, caz în care se va completa şi justificarea medicală, iar medicul trebuie să susţină de ce pacientul are nevoie de acel medicament în cazul în care pe piaţă există mai multe medicamente cu aceeaşi substanţă activă.
Sursa: AGERPRES