Introducerea unor molecule noi în lista de medicamente compensate şi gratuite impune şi un mecanism de clawback diferenţiat, pentru a evita presiunea foarte mare asupra industriei de profil, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.
"Dacă vom actualiza lista cu un număr important de molecule, trebuie obligatoriu să ne gândim şi la clawback-ul diferenţiat.
Nu putem pune industria medicamentelor generice în situaţia de a acoperi acest efort important financiar, care merge în mare parte către medicamentele originale sub patent, pentru că majoritatea medicamentelor care intră pe listă sunt medicamente noi care încă se află sub patent şi nu există încă medicamente generice care să le dubleze", a afirmat Cristian Buşoi.
Potrivit lui, mecanismul de clawback este în vigoare cel puţin pentru anul 2014 şi poate chiar şi în 2015.
"Din punctul de vedere al CNAS, atât timp cât avem un mecanism de clawback - şi îl vom avea cel puţin pentru anul 2014, poate chiar şi 2015 - şi cât timp TVA-ul nu intră în calculul clawback-ului ne poate fi asigurat prin suplimentarea la rectificare bugetară de către Ministerul de Finanţe, nu avem niciun motiv legal, moral să ne opunem unei astfel de actualizări", a explicat Buşoi.
În ceea ce priveşte reconstrucţia şi protezarea de sân, şeful CNAS a afirmat că începând cu 1 august astfel de intervenţii vor fi susţinute din Fondul Asigurărilor de Sănătate. El a precizat că reconstrucţia şi protezarea nu se vor putea face decât în anumite centre, cu materialele asigurare de CNAS.
Sursa: AGERPRES