Potrivit unui raport mondial făcut public luni, 3 februarie, cancerul va continua să se extindă în lume, în special în ţările în dezvoltare, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri pe an aşteptate la orizontul lui 2030, faţă de 14 milioane în 2012.
În pofida progreselor majore în tratamentele propuse, numărul deceselor ar urma să crească, trecând de la 8,2 milioane în 2012 la 13 milioane în 2030, cu toate că mai mult de jumătate din tipurile de cancer ar putea fi evitate 'dacă ar fi aplicate corect cunoştinţele actuale'.
'Ţările cu venituri mici şi medii sunt, incontestabil, cele mai afectate, întrucât multe dintre ele sunt prost echipate pentru a face faţă acestei creşteri a numărului de bolnavi de cancer', subliniază Margaret Chan, director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în introducerea raportului publicat de Centrul internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agenţie specializată a OMS, cu sediul la Lyon, în Franţa.
Realizat cu ajutorul a 250 de experţi din 40 de ţări, raportul 'World Cancer Report 2014' trece în revistă principalele date disponibile, explică agenţia franceză de presă.
În 2012, cancerul la plămâni a fost cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer (1,8 milioane de cazuri, adică 13% din numărul total de cazuri de cancer), înaintea cancerului de sân (1,7 milioane, 11,9%) şi a cancerului de colon (1,4 milioane, 9,7%).
De asemenea, cancerul pulmonar este cel mai fatal, provocând 1,6 milioane de decese în 2012 (19,4% din toate decesele cauzate de cancer), urmat de cancerul de ficat (800.000, 9,1%) şi de stomac (700.000, 8,8%).
Potrivit raportului citat de France Presse, bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile (ei reprezintă 53% din cazurile de cancer şi 57% din decese). În plus, peste 60% din cazuri şi 70% din decese survin, în prezent, în Africa, Asia şi America Latină, o tendinţă care ar urma să se menţină în următorii ani.
'Ţinând cont de creşterea şi îmbătrânirea populaţiei, precum şi de dezvoltarea factorilor de risc precum fumatul, situaţia ar urma să se agraveze în următoarele decenii, reprezentând o provocare majoră la adresa sistemelor sanitare din ţările cu venituri mici şi medii', avertizează directorul CIRC, Christopher Wild, în introducerea raportului.
La tipurile de cancer legate de infecţii (de ficat, de stomac şi de col uterin), s-au adăugat în ultimul timp şi cancerul de plămâni, cel de sân şi cel de colon, asociate unor factori de risc precum fumatul, alcoolul, obezitatea, lipsa de exerciţii fizice sau consumul de produse alimentare puternic procesate, mai răspândite în ţările bogate, mai notează France Presse.
Aproape jumătate din cele 14 milioane de cazuri noi în 2012 s-au înregistrat în Asia - mai ales în China -, în timp ce Europa reprezenta circa un sfert din cazurile noi, SUA o cincine, iar Africa şi Orientul Mijlociu, doar 8%.
Pentru a răspunde provocărilor financiare care se profilează (în 2010, costul economic anual al cancerului a fost evaluat la 1.160 de miliarde de dolari), raportul recomandă nu doar noi tratamente, ci şi dezvoltarea prevenţiei la scară largă. Printre măsurile preconizate, raportul mai menţionează campanii de vaccinare împotriva hepatitei B şi a virusului Papilloma Uman (HPV), la originea mai multor tipuri de cancer, între care şi cel de col uterin.
Sursa: AGERPRES