Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că pachetul de servicii medicale de bază va inra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014, iar cel privind programele naţionale de sănătate, de la 1 august, în timp ce pachetul de servicii minimale va fi aplicat de la 1 ianuarie 2015.
"În următoarele două luni trebuie să pregătim toate normele necesare pachetului de bază. Lunile februarie şi martie sunt hotărâtoare pentru elaborarea normelor.
Trebuie ca împreună cu CNAS să stabilim acele norme tehnice care să elimine desincronizările şi interpretările eronate. Ştim că primul oponent al reformei este sistemul. Primii oponenţi ai reformei sunt cei din sistem. Care sistem vrea să fie reformat? Trebuie să le explicăm oamenilor că este în beneficiul lor. Cei de la BM şi FMI au spus că aceasta este cea mai grea reformă. Următoarele două luni vor fi de foc, dacă va fi nevoie vom face câte o videoconferinţă în fiecare zi. Am auzit păreri că scot oamenii din spital.
Aceste lucru îl susţin numai oamenii care nu vor binele sistemului (...). Ştiu ce vorbesc. Sunt într-un moment de cumpănă în care vrem să schimbăm această ţară. Nu o putem schimba decât cu oameni cinstiţi, sinceri, cu oamenii corecţi care vor să facă ceva pentru această populaţie", a afirmat ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, tot mai multe servicii vor fi prestate în ambulatoriu.
"Sper că cele aproximativ 9 luni de aplicare a pachetului de bază să creeze acele economii pe care le aşteptăm. Economiile respective reprezintă surse suplimentare de finanţare pentru sistemul medial românesc. Tot mai multe servicii se vor presta către pacienţii care au nevoie de ambulatoriu. Pachetul încearcă să îi convingă pe medici şi manageri să rezolve cât mai multe servicii medicale în ambulator. Nimeni nu visează cu ochii deschişi că de la 1 aprilie se va întâmpla aşa ceva, dar trebuie să începem", a mai spus demnitarul.
El a precizat că doreşte să se dezvolte cât mai mult ambulatoriul de specialitate şi a subliniat că este nevoie de pachetul de bază pentru a construi pachetul de servicii suplimentare.
Nicolăescu a mai spus că un draft privind serviciile medicale suplimentare va fi gata până la vară, astfel că până la sfârşitul lunii septembrie să poată fi realizate toate drafturile de legislaţie necesare pentru ca în acest fel să se poată "gândi" bugetul pe 2015.
"Este nevoie de asigurări private, de o discuţie transparentă care să ia în calcul varianta de a avea asigurări suplimentare obligatorii sau facultative. Şi dacă se poate face deductibilitatea în cazul în care se optează pentru asigurările suplimentare obligatorii. Sperăm că la sfârşitul anului vom avea mai puţini bani deturnaţi şi mulţi bani cheltuiţi chibzuit", a conchis ministrul.
Sursa: AGERPRES