Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că introducerea coplăţii în sistemul de sănătate nu a produs efectul estimat.
"Cred că nu a produs efectul pe care l-am estimat. Vom face şi celelalte analize. În acest moment nu cred că a produs efectul scontat, dar dacă vom vedea că la serviciile medicale care au avut coplată s-a redus numărul de internări, atunci o să vedem în ce măsură s-a făcut acest lucru şi vom decide.
Avem timp să judecăm până la 31 martie", a arătat ministrul Eugen Nicolăescu.
Potrivit acestuia, suma adunată prin coplată în 2013 a fost de 5,2 milioane de lei.
Coplata pentru serviciile medicale a intrat în vigoare la 1 aprilie 2013, odată cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurări sociale de sănătate şi publicarea normelor de aplicare în Monitorul Oficial.
Coplata are o valoare de mimum 5 lei şi maximum 10 lei şi este percepută la externarea pacientului, indiferent de câte zile stă în spital. Valoarea ei este stabilită de consiliul de administraţie al fiecărui spital, în marja stabilită.
Sunt exceptaţi de la coplată bolnavii cronici incluşi în programele naţionale şi care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii şi tinerii până în 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, persoanele cu handicap.
De asemenea, nu se achită coplata în cazul urgenţelor.
Sursa: AGERPRES