Primul studiu global publicat marţi, 29 ianuarie, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) relevă faptul că foarte puţini dintre bolnavii aflaţi la sfârşitul vieţii primesc îngrijiri paliative, România numărându-se printre cele 20 de ţări din lume care au un sistem adecvat de îngrijiri paliative.
'Doar o persoană din 10 care au nevoie de îngrijiri paliative pentru calmarea durerii beneficiază de acestea', potrivit concluziilor acestui studiu, numit 'Atlas Global al îngrijirilor paliative la sfârşitul vieţii', publicat de OMS şi Alianţa mondială pentru îngrijiri paliative (WPCA), cu sediul la Londra.
OMS, conform căreia accesul la îngrijiri paliative este 'un drept uman', adaugă că există, în fiecare an, circa 20 de milioane de pacienţi aflaţi la sfârşitul vieţii care au nevoie de astfel de îngrijiri. Dintre aceştia, 6% sunt copii, continuă agenţia franceză de presă.
În 2011, aproximativ trei milioane de bolnavi din lume au primit îngrijiri paliative, mai precizează organizaţia.
Doar 20 de ţări din lume au un sistem adecvat de îngrijiri paliative, anume Australia, Austria, Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Hong Kong, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Norvegia, Polonia, România, Singapore, Suedia, Uganda, Marea Britanie şi SUA.
Potrivit dr. Maria Cecilia Sepulveda Bermedo, care a participat la redactarea studiului, 'principala problemă este accesul la morfină'.
Odată cu îmbătrânirea populaţiei, 'nevoia de îngrijiri paliative este din ce în ce mai importantă', mai relevă organizaţia internaţională.
Conform unui studiu, bazat pe date din 2008, 37% din persoanele decedate în acel an ar fi avut nevoie de îngrijiri paliative, adică 20 de milioane dintr-un total de 53 de milioane de persoane decedate.
Sursa: AGERPRES