Municipalitatea din Caransebeş are în vedere pentru anul acesta două proiecte, şi anume o unitate specială de aviaţie de tip SMURD şi achiziţionarea unor drone, vehicule aeriene fără pilot, care se folosesc la inspecţiile interne, la monitorizare, supraveghere şi activităţi de recunoaştere, cu interfeţe şi instrumente de navigare autonome.
'În decembrie 2007 am trecut printr-o întâmplare dramatică, atunci când, în masivul Ţarcu, patru persoane ne-am prăbuşit cu elicopterul pe Vârful Mătania.
Am scăpat cu toţii cu viaţă, însă, cred că a fost o lecţie pentru mine. Practic, trebuie, în fiecare moment, să fii pregătit să poţi salva vieţi, în situaţii asemănătoare. Prin urmare, am încercat să găsesc resursele pentru a avea un elicopter SMURD la Caransebeş. Din păcate, deşi specialişti de la Ministerul de Interne şi IGSU au ales Caransebeşul, elicopterul a fost transferat, în 2010, la Arad. Acesta este motivul pentru care am demarat un proiect transfrontalier', a declarat joi, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, vicepreşedinte al PNL.
Lider al proiectului este Ministerul Afacerilor Interne din Serbia, iar partener, Primăria Caransebeş.
Valoarea totală a proiectului 'Managementul comun al situaţiilor de urgenţă în zona transfrontalieră România - Republica Serbia' se ridică la 1,2 milioane euro şi se derulează prin Programul IPA, instrumente de asistenţă pentru preaderare.
Dronele vor putea fi lansate pe verticală, şi la decolare şi la aterizare, cu scopul de a fi utilizate pe teren dificil şi au capacitatea de a zbura la o altitudine de maximum 3.000 metri, cu un timp de 20 de minute de zbor, dar şi cu o precizie GPS de 0,5 până la 1,5 metri.
'Suntem în faza achiziţiilor publice. Pentru a mări capacităţile şi performanţele unor aparate de zbor fără pilot, pentru a putea interveni în orice condiţii, deoarece, s-a văzut în aceste zile, cât de necesare ar fi fost aceste drone, am retras proiectul de pe SEAP şi am solicitat creşterea sumei alocată dronelor şi micşorarea sumei pentru soft, pentru a putea zbura în cele mai grele condiţii. Chiar şi noi, pe Muntele Mic, avem un asemenea caz dramatic, a meteorologului şi a soţiei sale, care, în 2008, au fost surprinşi de o avalanşă, chiar în ajunul Crăciunului, cadavrele fiind găsite doar în luna mai a anului următor', a mai afirmat Marcel Vela.
Începând din această primăvară, la Caransebeş va fi funcţională o unitate specială de aviaţie de tip SMURD.
'Primăria a demarat toate diligenţele, pentru ca în Caransebeş, fiind în zonă montană, să fie înfiinţată o unitate specială de aviaţie. Ne-am dat mâna cu toţii, administraţia locală, cea judeţeană şi cea centrală, pentru a realiza această unitate specială de aviaţie, care va face intervenţii în zona alpină, pentru stingerea incendiilor şi pentru salvarea de vieţi omeneşti, precum şi pentru activităţi specifice Poliţiei de Frontieră, în zona graniţei cu Serbia', a subliniat primarul municipiului de pe Sebeş şi Timiş.
Sursa: AGERPRES