Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat că secţia de boli Profesionale din cadrul Spitalului orăşenesc Gura Humorului se va închide, din cauza lipsei de personal, pacienţii urmând să fie direcţionaţi către unitatea specializată din Iaşi.
Decizia privind închiderea secţiei a fost luată de conducerea spitalului care vrea să înfiinţeze în acel spaţiu un ambulatoriu integrat, pentru care, deocamdată, nu există medici.
În primăvara anului trecut, Secţia de Boli Profesionale a Spitalului din Gura Humorului a fost închisă timp de mai multe săptămâni, din cauza lipsei finanţării pe care o asigura Casa Naţională de Pensii.
La acea vreme, Ursaciuc spunea că vina pentru nesemnarea la timp a contractului aparţine Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava. Totodată, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, solicita demisia directorului PDL al CJP Suceava, Camelia Chitul.
La rândul ei, Chitul a declarat atunci că acest contract a expirat pe 1 mai 2013, trebuia reînnoit şi s-au cerut documentele necesare pentru parafare.
Totodată, directorul economic al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Petrea Florea, preciza că Spitalul Orăşenesc Gura Humorului nu a prezentat dovezi că în organigrama de personal are post de medic de medicina muncii, aşa cum prevede legea.
De asemenea, medicul Georgeta Frăţeanu, care presta aceste servicii medicale la secţia respectivă, este pensionar din 2010, iar spitalul nu a putut prezenta nici avizul Colegiului Medicilor, obligatoriu prin lege a se obţine anual pentru medicul Frăţeanu, ultimul fiind din 2006, dar nici avizul ordonatorului principal de credit care este Primăria Gura Humorului.
Totodată, Florea spunea că medicul Frăţeanu face naveta de la Vatra Dornei şi, deşi Casa de Pensii plăteşte servicii integrale de prestări servicii, acesta vine la Gura Humorului doar de trei ori pe săptămână.
''Nu cred că în astfel de condiţii se pot oferi servicii medicale de calitate (...) Au fost chiar cazuri când unii bolnavi au solicitat să meargă la Iaşi unde, în opinia lor, au garanţia că sunt trataţi mult mai bine'', spunea Florea.
Secţia de la Gura Humorului are opt paturi, cu un rulaj de 30 - 35 de bolnavi pe lună, fiind deservită de patru cadre medicale medii şi un medic. Medicul primeşte pentru fiecare pacient internat 110 lei. CJP Suceava a plătit Spitalului din Gura Humorului, lunar, aproximativ 35.000 de lei, pentru contractul de prestări servicii al Secţiei de Boli Profesionale.
În cursul anului 2013 în această secţie au fost internaţi 250 de bolnavi.
Sursa: AGERPRES