Un acord de colaborare universitară a fost semnat între reprezentanţii universităţilor de medicină din Iaşi, Chişinău şi Odessa, care se bazează pe scopuri comune de promovare a educaţiei şi cercetării, un prim rezultat fiind un proiect în valoare de 1,4 mil de euro pentru cercetarea în comun a bolilor cronice.
În cadrul acestui acord, s-au pus bazele proiectului transfrontalier CHRONEX - RD având ca scop integrarea resurselor din cercetarea biomedicală, clinică şi a celor din medicina primară şi comunitară din regiunea transfrontalieră România, Republica Moldova şi Ucraina.
Proiectul în valoare de peste 1,4 milioane de euro are o durată de implementare de 20 de luni şi urmăreşte dezvoltarea economică a regiunii, în condiţiile în care bolile cronice sunt o povară a sistemului public de sănătate cu consecinţe directe asupra dezvoltării economice, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Acordul de colaborare a fost încheiat între Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi, reprezentată de rectorul prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie 'Nicolae Testemiţanu' din Chişinău, reprezentată de rectorul prof.univ.dr. Ion Ababii şi Universitatea de Stat de Medicină din Odessa, reprezentată de rectorul prof.univ.dr. Valeriy Nickolaevich Zaporozhan.
'Cercetarea în domeniul bolilor cronice, definirea unui sistem de practică de excelenţă în domeniul clinic şi de medicină primară şi comunitară pot duce la reducerea presiunii care se exercită asupra sistemului public de sănătate şi, implicit, asupra dezvoltării economice a regiunii. Pe de altă parte, punerea la un loc a instituţiilor implicate în cele trei domenii (biomedicală, clinică şi medicina primară şi comunitară) va duce la crearea unei structuri internaţionale interdisciplinare capabile să absoarbă fonduri publice şi private necesare dezvoltării zonei. Principala schimbare produsă de proiect la nivel social este tranziţia de la situaţia actuală reprezentată de o atomizare a instituţiilor implicate în cercetarea medicală la o reţea de cercetare amplă care va integra şi coordona cercetarea biomedicală şi de sănătate publică din cele trei ţări', a explicat, într-o conferinţă de presă, prorectorul pe probleme de Relaţii Internaţionale a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi, conf.dr. Radu Iliescu
Prof.univ.dr Vasile Astărăstoae a declarat că prin acest acord de colaborare se va crea Reţeaua Est-Europeană de Excelenţă pentru Cercetare şi Dezvoltare în Bolile Cronice, nodurile acestei reţele constituind centre care reunesc cele trei direcţii de cercetare biomedicală, clinică şi medicină de familie din spaţiul transfrontalier România - Ucraina - Republica Moldova.
'Atunci când există determinare şi voinţă de colaborare, orice plan devine realitate. Din partea noastră există voinţa de a avea o Europă unită de la Atlantic la Urali, unită pe valori şi nu pe confruntare şi iată că, după o lună, punem deja în practică un program transfrontalier. Repet ceea ce am declarat pe 20 decembrie 2013: noi nu trebuie să mutăm zidul Berlinului pe Prut, Nistru sau Nipru; noi putem fi cei care să întindem punţi între Vestul şi Estul Europei', a mai afirmat prof. univ.dr. Vasile Astărăstoae.
Sursa: AGERPRES