Luni, 20 ianuarie, a fost inaugurat la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" un cabinet de audiologie modern pentru investigaţii de auz şi reglaje la implant cohlear.
Iniţiat în mai 2013, cabinetul va fi finalizat în aprilie 2014 şi va fi printre foarte puţinele din ţară unde se pot face, în acest moment, testare, diagnosticare şi tratare a auzului la copiii cu vârsta mai mică de 12 luni.
Proiectul 'Sunetele viitorului', iniţiat de Asociaţia Audiosofia, a câştigat o finanţare de 41.000 de euro prin programul 'Lumea prin culoare şi sunet' din 2013 al Fundaţiei Orange România, pentru a înfiinţa un cabinet care să ofere posibilitatea de testare a auzului din prima zi de viaţă.
Managerul Spitalului de Copii 'Marie Curie', Daniel Buzatu, consideră că realizarea acestuia cabinet reprezintă "un pas înainte" pentru activitatea unităţii medicale.
'Sperăm ca prin înfiinţarea acestui cabinet să facilităm accesul tuturor copiilor pentru diagnosticare, intervenţie medicală încă din primii ani de viaţă şi reabilitare auditiv-verbală a copiilor care au beneficiat de implant cohlear sau proteză auditivă', a declarat cu prilejul inaugurării preşedinta Asociaţiei Audiosofia, dr. Alexandra Neagu, care este medic în cadrul spitalului.
Potrivit acesteia, primele rezultate au apărut deja, după încheierea amenajării şi echipării cabinetului în perioada iulie-septembrie 2013.
Astfel, începând din august, au suferit operaţii de implant cohlear 16 copii iar 20 de copii se află pe lista de aşteptare.
Totodată, până în noiembrie anul trecut, peste 30 de copii au fost testaţi pentru auz prin potenţiale auditive, după ce părinţii au semnalat întârzieri în dezvoltarea limbajului expresiv, cel mai mic copil testat având şapte luni.
Neagu a precizat că de serviciile cabinetului poate beneficia gratuit orice copil, pentru care părinţii prezintă bilet de trimitere de la medicul de familie.
"Implantarea trebuie făcută precoce pentru a avea rezultate cât mai bune. Este necesar un screening la naştere în toate maternităţile din ţară", a spus dr. Alexandra Neagu.
Prezent la inaugurare, şeful Clinicii ORL de la 'Marie Curie', conf. dr. Dan Gheorghe, a arătat că dintre cei 70 de copii câţi sunt consultaţi zilnic la ORL, o mare parte au nevoie de explorări auditive, astfel că existenţa acestui cabinet în interiorul spitalului era foarte necesară.
Potrivit şefului clinicii, în România se nasc anual 200-300 de copii fără auz, acestora adăugându-li-se alte câteva sute care îşi pierd auzul după naştere.
"Cred că ceea ce am realizat prin acest cabinet este un prim pas. Nu cred însă că vom putea acoperi necesarul pentru această regiune", a susţinut Dan Gheorghe.
'Inaugurarea noului cabinet de audiologie din cadrul Spitalului 'Marie Curie' reprezintă un moment important pentru sistemul medical din România, ţinând cont de faptul că în România trei copii din 1.000 se nasc cu probleme de auz. Ne bucurăm să participăm la crearea acestui cabinet, printre puţinele din ţară de acest gen şi sperăm ca prin intermediul lui să contribuim la tratamentul unui număr cât mai mare de copii', a declarat Amalia Fodor, director executiv al Fundaţiei Orange România.
Sursa: AGERPRES