Şeful Secţiei Cardiologie Intervenţională de la spitalul privat Polisano din Sibiu, dr. Nicolae Florescu a declarat că în judeţele Sibiu şi Alba se înregistrează cele mai multe decese in România cauzate de infarct miocardic acut şi sindroame coronariene acute, fiind vorba de o medie de 12-15 %, mult peste media naţională de 7 %.
''În judeţul Sibiu şi în zonele din jur există o situaţie particulară în sensul că până acum nu a existat un serviciu de cardiologie intervenţională, un serviciu în care pacienţii cu cardiopatie ischemică cronică să fie investigaţi într-un mod corespunzător, lucru care s-a tradus, cel puţin până acum, în datele de sănătate publică, în sensul că în judeţele Sibiu şi Alba actualmente există cea mai mare mortalitate în România prin infarct miocardic acut şi sindroame coronariene acute", a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă, dr. Nicolae Florescu.
Pacienţii din Sibiu şi din judeţele limitrofe pot beneficia începând de luni, de coronografii gratuite, la Spitalul privat Polisano din municipiul Sibiu.
"Motivele pentru care derulăm această campanie sunt faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în civilizaţia industrializată, pe de o parte, iar pe de altă parte pentru că pacienţii din Sibiu şi din zonele limitrofe se află într-o situaţie vitregă, în care sunt subexploraţi. Această campanie se adresează pacienţilor cu cardiopatie ischemică cronică, cu sechele, cu antecedente de infarct miocardic şi de preinfarct, şi cu angina pectorală. Coronografia este singura investigaţie care pune în evidenţă leziunile coronariene, stenozele coronariene, şi astfel în urma unui diagnostic precis putem alege atitudinea de tratament cea mai potrivită pentru pacient - fie dilatare coronariană cu stent, fie chirurgie coronariană de by pass, astfel încât să prevenim cele două complicaţii majore, cu implicaţii sociale, profesionale, familiale şi anume infarctul miocardic acut şi moartea subită", a mai spus dr. Nicolae Florescu.
De ce frigul şi umezeala ne slăbesc imunitatea?
Coronoografia presupune spitalizare de o zi sau două,, iar pacienţii vor beneficia în mod gratuit, pe lângă investigaţia în sine (estimată la 1.900 lei), şi de spitalizare şi masă în condiţiile oferite de Spitalul European Polisano. Pacienţii vor trebui să plătească doar consultul de specialitate preintervenţional, în valoare de 200 lei.
Pacienţii pot beneficia de această campanie prin bilet de trimitere pentru internare de la medicul specialist/medic familie, împreună cu dovada calităţii de asigurat, în urma programării consultului prealabil intervenţiei cu unul dintre specialiştii cardiologi ai Polisano.
Sursa: AGERPRES