La sfârşitul lunii ianuarie al acestui an, va fi terminată construcţia celui mai mare Centru de terapii genice şi celulare din Sud-Estul Europei, "Oncogen" din Timişoara.
În noul centru vor fi trataţi bolnavii de cancer prin metode moderne, care depăşesc viziunea clasică de îngrijire a persoanelor afectate de diverse suferinţe oncologice.
"Este un proiect în valoare de aproape 55 de milioane de lei, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Clădirea are patru etaje plus parter şi este dotată cu echipamente, instrumente şi software la standarde înalte. Oncogen este un proiect deosebit de important, unic în Sud-Estul Europei, şi va fi gata pe 31 ianuarie, conform graficului', a declarat luni presei dr. Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, pe lângă care se înfiinţează noul centru medical.
Aici vor lucra 35 de specialişti, care vor realiza studii celulare, de biologie moleculară şi terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie şi alte boli hematologice. '
Vor fi utilizate un număr de metode diagnostice şi terapeutice inovatoare, cu potenţial de a completa sau chiar de a înlocui metodele clasice - chimioterapia, radioterapia şi intervenţia chirurgicală. Pe baza infrastructurii create, se va căuta să se asigure transferul rapid şi coerent al rezultatelor cercetării în practica clinică, ceea ce îi va conferi caracterul unic în ţară şi în această zonă a Europei.
Centrul va fi dotat cu laboratoare specializate în biologie moleculară, compartimente de flow cytometry, compartimente de terapii genice şi o "cameră albă", în care se pot prelucra şi procesa celulele umane prin aplicaţii de uz uman.
Centrul Oncogen Timişoara va colabora cu specialişti germani, francezi şi italieni. Numărul bolnavilor de cancer din partea de vest a ţării este foarte mare; doar în Timiş sunt înregistrate peste 15 mii de persoane afectate de această maladie, anual fiind luate în evidenţă câte două mii de noi cazuri.
Sursa: AGERPRES